IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на имоти на Острова достигна рекорд с наближаващия край на блокадата

Очаква се съживяването на жилищния пазар във Великобритания, което започна през втората половина на 2020 г., да набере скорост

10:38 | 26.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Търсенето на къщи във Великобритания е достигнало рекорд миналата седмица с наближаването на края на третата национална блокада, предава Bloomberg.

Имотният портал Rightmove е регистрирал най-натоварения си ден в историята на 17 февруари преди съобщението на премиера Борис Джонсън, че правителството ще вдигне ограниченията за контролиране на коронавируса. Пазарът може да получи допълнителен тласък и от бюджета идната седмица, когато се очаква финансовият министър Риши Сунак да удължи данъчната ваканция за покупките до юли.

Според доклада съживяването на жилищния пазар, започнало през второто полугодие на 2020 г., може да набере скорост. Хората, които трябваше да останат вкъщи месеци наред, се стремят към по-голяма площ и излизане от градските центрове въпреки скока на безработицата и най-големия икономически срив от три века насам.

Активността е подкрепена от ваканцията от гербовия налог при покупки на имоти, която спестява на купувачите до 15 хил. паунда (21 200 долара). Тя трябва да изтече в края на идния месец, но според някои съобщения Сунак ще удължи данъчното облекчение.

Rightmove отбелязва и липсата на предлагане на жилища, която може да подкрепи цените. Според данните на сайта обявените нови имоти са намалели с 21% спрямо година по-рано.

Запитванията за бизнес имоти също са достигнали нов връх. Това показва, че компаниите се готвят да се нанесат в нови площи след смекчаването на мерките, които доведоха до затварянето на много магазини и офиси.

Възможността за връщане на пътуванията в чужбина също води до скок на търсенията на имоти извън границите на Великобритания, като Коста дел Сол и Тенерифе в Испания са най-популярни.

Правителството очерта план в четири стъпки за Англия, който цели повторно отваряне на училищата от 8 март, на ресторантите на открито от средата на април и на стадионите от средата на май. От 21 юни всички останали бизнеси ще възобновят дейността си, а правилата за социалните контакти може да бъдат отменени.

Подобряват се и нагласите сред работодателите, сочи отделен доклад на Конфедерацията по набирането на служители и заетостта. Както доверието във възможностите за наемане на нови служители, така и намеренията за наемане на служители на постоянен трудов договор растат през трите месеца до януари 2021 г., въпреки че оптимизмът за по-широката икономика е по-ограничен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още