IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще привлича чужди специалисти със стартъп виза

Чужди инвеститори ще получават българско гражданство, ако са направили краткотрайни инвестиции в страната

15:05 | 26.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Предприемачите, идващи от страни извън ЕС, ще имат бърз достъп до пребиваване в България с помощта на т. нар. стартъп виза. Това става възможно с приетите на второ четене промени в Закона за българското гражданство, маркирайки една от големите победи за българската стартъп екосистема. Идеята за стартъп визи бе разработвана от асоциацията BESCO в последните две години. Стартъп визата бе инструмент, който предлага всяка държава член на ЕС, до днес - без България.


Основната цел на българския инструмент е да привлече граждани на трети страни и инвестиции в регистрирани у нас дружества, развиващи продукти с висока добавена стойност чрез предоставяне на възможност за полочване на разрешително за продължително пребиваване. Сред посочените от BESCO цели е след 10 години в страната ни да идват 300 стратъпа годишно, като до момента такива в България идват главно от държави от ЕС по две причини – инвестиция от български фондове за дялово и рисково финансиране и дигитално номадство.

„Липсват данни за това колко стартъпа годишно влизат в ЕС, но вярваме, че България има потенциала да вземе съществена част от тях. В момента годишно в страната ни се създават между 200 и 300 стартъпа. От чужбина идват не повече от 30, които започват да правят бизнес от тук. Постигайки тази цел, ние бихме удвоили сегашната норма“, се казва в становище на стартъп асоциацията до НС.

Чуждестранните инвеститори, които в продължение на 5 години поддържат вложенията си в България, ще могат да получат българско гражданство, решиха още депутатите. Предложението бе направено от депутата от ДПС Йордан Цонев директно в пленарната зала и получи пълната подкрепа на ГЕРБ. То гласи, че лице, което не е български гражданин и отговаря на условията, може да придобие българско гражданство по натурализация, ако е удвоило инвестицията си при същите условия на закона или е инвестирало в страната чрез внасяне в капитала на българско търговско дружество на допълнителна сума не по-малка от 1 млн. лв. за осъществяван от дружеството приоритетен инвестиционен проект, сертифициран по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. 

Съгласно текстовете лице, което е български гражданин, съпруг е на лице, получило разрешение за постоянно пребиваване в Република България и не по-малко от три години преди датата на подаване на молбата за натурализация, е получило разрешение за постоянно пребиваване в Република България, може да придобие българско гражданство. Условието е да отговаря на изискванията на закона и съпругът да е придобил българско гражданство.

Депутатите записаха още, че разрешение за продължително пребиваване в страната могат да получат чужденци, които притежават т.нар. стартъп виза, имат издадено от Държавната агенция за научни изследвания и иновации удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект както и, след издаване на визата за дългосрочно пребиваване, са станали съдружници или акционери в българско търговско дружество, притежават не по-малко от 50% от капитала му.

Дейността на дружеството трябва да е същата като заявената при издаване на удостоверението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
България може да стане свой собствен 100%-Нетен Инвеститор ако въведе Технологията Вертикална Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg .По този начин ще умножи многократно Брутния си Вътрешен Продукт и ще се нареди сред най-богатите страни в света в рамките на десетина години. Програмата за Развитие на България, базирана на тази Технология, предвижда 2500 Евро Минимална Заплата, 1000 Евро Минимална Пенсия, Бонуси, Ваучери, Помощи и Базов Доход за всички бедни, болни и нуждаещи се, напълно безплатно Здравеопазване и Образование, безлихвени кредити и грантове за бизнеси, технологии, иновации, нови модерни промишлени зони, жилищни квартали, села, градове, инфраструктура, връщане на всички Емигранти плюс заселване на квалифицирани Чужденци и ръст на населението над 10 млн. към 2030 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Албанските шиптъри с висококласни стартъп-ъри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още