IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С какво космосът привлича вниманието на Илон Мъск и Джеф Безос?

Въпреки усилията на двамата милиардери да завладеят междузвездното пространство наскоро НАСА успя да засенчи за момент техните стремежи

20:35 | 26.02.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск и ръководителят на Amazon.com Inc. Джеф Безос разполагат общо с над 350 млрд. долара и управляват две от най-ценните компании в света. Но когато не покоряват нови пазари на Земята, те се съсредоточават върху реализирането на техния план за пренасяне на човешката цивилизация на други планети и естествени спътници, пише Кара Суишър в коментар за New York Times.

Мъск гони своите космически цели чрез компания SpaceX, която се превръща във все по-голям играч на частната арена за космически технологии. В допълнение към множеството сателити и ракети-носители, върху които компанията работи, SpaceX обяви, че ще изпрати първия си „изцяло цивилен“ екипаж в орбита в края на годината, в мисия, наречена Inspiration4. Компанията успя да пренесе в околоземна орбита астронавти на НАСА, до Международната космическа станция (МКС), и планира да разшири своите транспортни услуги, включвайки частни астронавти срещу съответната висока цена.

По-амбициозната част от плана на Мъск е свързана с идеята да пренесе хора на Марс до 2026 г. За целта компанията ще се нуждае от около 3 млрд. долара инвестиции. 

Макар че Мъск може да не е първият човек, който ще стъпи на Марс, той заяви категорично, че би искал да „умре там“, шегувайки се: „Само не при кацането“.

В същото време се очаква Джеф Безос, който се оттегля от поста на главен изпълнителен директор в Amazon, да  увеличи своите усилия относно космическите пътувания чрез основаната от него компания Blue Origin.

Подобно на SpaceX, Blue Origin работи върху пренос на полезен товар в околоземна орбита чрез ракети-носители за многократна употреба, както и върху технологията за кацане на Луната. Идеята на Безос е да осигури „евтин достъп до космоса“. Ръководителите на Blue Origin заявиха наскоро, че компанията е близо до извеждане на хора в космоса.

Една от най-екстравагантните идеи на Безос, която той разкрива през 2019 г., е визията за космически колонии – въртящи се цилиндрични конструкции, плаващи из космоса подобно на огромните съоръжения от книгите на Лари Нивън.

Вероятно е добре за космическата индустрия, че двама милиардери са се заели с тази задача и ангажират различни стартъпи и инвеститори. Но техните усилия бяха засенчени в последствие от две събития, инициирани от НАСА.

Двете мисии на НАСА от тази седмица предоставиха вдъхновяващи моменти, които карат човек да вдигне поглед от мрачните новини, които бълват от нашите смартфони, към зашеметяващата красота на безкрайната Вселена.

Първото събитие представлява партида от изображения от камери с висока разделителна способност на роувъра Perseverance, автономно превозно средство с размер на автомобил, което премина край кратера Джезеро на Марс. Снимките са толкова ясни, че можете да се приближите достатъчно близо, за да погледнете дупките в скалите на повърхността. Панорамните изображения рисуват една пустинна сцена, която спира дъха.

Марсианската мисия на НАСА за 2,7 млрд. долара включва търсене на признаци на древен марсиански живот, събиране на проби и поглед отгоре с хеликоптера Ingenuity.

Но изображенията от Марс бързо бяха засенчени от сондата Juno, която навлиза в орбита около Юпитер през 2016 г. Апаратът успя да направи забележителни снимки, предоставящи един по-различен поглед върху външната газова обвивка на най-голямата планета в Слънчевата система.

Изображенията показват завихрящи се въздушни течения, напомнящи картина с маслени бои, създадена от някой гений, вдъхновен от космоса.

Вероятно фактът, че животът на Земята в момента изглежда до известна степен несигурен, обяснява влечението на Безос и Мъск към космоса и желанието им да напуснат родната планета.

Съществува огромна необходимост от инвестиции в борбата с изменението на климата, като някои хора биха заявили, че парите, влагани в космически пътувания, могат да бъдат похарчени за подобряване на живота тук на Земята. Но рискът за нашата планета, произтичащ от глобалното затопляне, означава, че трябва да мислим много по-мащабно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
scott
преди 3 години
нема нищо на марс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
IQ96
преди 3 години
много е точен 6,7. Вместо да си оправим Земята ( с главна буква, щото е УНИКАЛНА), тръгнали да се ровят в Марс. Не смятам, че ако някой тръгне за там трябва и да се върне, но ТАМ какво ще направи? Ще умре и ще го заровят роботите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
привличат ги техническите предизвикателства и новата сфера на действие , в която да пишат история ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Що се отнася до кюнците, дето падали и гърмяли, допреди няколко години същото го ломотехте и когато тестваха кацането на ракетите носители на Спейс Екс обратно на земята за повторно използване.А в момента тези мисии станаха абсолютна рутина,имат вече ракета седем пъти излитала и кацала.Не бих заложил срещу Мъск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
tvlahovski
преди 3 години
"Щом се налага да подменят лаптопите всеки месец поради изпушване на паметта им от радиацията" - пълни глупости"студове под -100 гр. " - на полюсите. На екватора по обедно време (по икиндия) си стига и +20 (C, не F)"нескончаеми пясъчни бури" - споко, атмосферата е много рядка и няма силата да громи, а "песъкО" е много финен (ама за тук ще трябва още 1 бира да отварям за разяснителна сесия)."пресичане на радиационните пояси на Ван Хален" - тия пояси не са от мармалад, времето за преминаване не е в дни или седмици"изстрелването на роудстъра към Марс" - не е към Марс и никога не е бил (журналята си могат просто толкова) - https://***.whereisroadster.com/"Но да смяташ сериозно, че ще изпратиш хора на Марс с кюнците дето стърчат, падат и гърмят зрелищно на площадката в Бока Чика" - да си чувал думата протопип? Създава се да гърми, трещи, бумка, пали и т.н.Със здраве и чети малко преди да се изказваш.(бележка: не съм от Мъсковите зомбита и даже ми е леко безразличен. Интересуваме, как и с какво променя /за сега към по-добро/ текущото статукво)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
grainis
преди 3 години
От години насам питам и отговор не получавам - какво по дяволите ще правят хората кито ще праща Мъск на Марс ? Някои казват плахо - ми ще правят научни изследвания . ОК, няма лошо, *** нали сегашните 5 броя Марсоходи правят същото ?Изследват, снимат, цялата планета е вече снимана метър по метър.Щели да търсят живот.ОК, *** нали не Неандерталци - Австралопитеци да бяха, все щеше да има някакви поне мижави следи от тях по повърхността. Последния ровър - Пърсивиърънс ( демек "Постоянство, Настойчивост, Упоритост" - звучи ми малко като "Луд умора няма" ), дето кацна оня ден там, щял дори да дупчи. Има-няма следи от живот, той ще си пърсивиъри и ще си дупчи, ей-така - на инат.Ако изобщо намерят нещо, това ще да са някакви ларви дето най-много да донесат някоя епидемия на Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
grainis
преди 3 години
437 дни е рекордът за най-дълъг престой в Космоса - на космонавта Валерий Поляков. Такъв престой нанася тежки и в някои случаи необратими увреждания на костно-мускулната и нервна система, вкл. мозъка, ретината , на ДНК-то и на много други части и системи на човешкото тяло и организъм. Щом се налага да подменят лаптопите всеки месец поради изпушване на паметта им от радиацията, правете сметка за човешкия мозък, ретината, нервната система, клетките.Горе-долу това е и времето на отиване и връщане (без кацане) до Марс - 14 месеца. Ако ще трябва и да се кацне, и да се работи (незнайно какво) на Марс, нещата рязко загрубяват.Виждали сте как ги носят на ръце космонавтите като кацнат на Земята след дори доста по-кратък престой - 100-200 дни - те просто не могат да стоят прави, камо ли да работят (пак питам - какво по дяволите ще работят ?) - още повече на Марс, в условията на мощна радиация, студове под -100 гр. , ниско налягане, токсична атмосфера и грунд, нескончаеми пясъчни бури, понякога траещи с месеци, върху територията на цялата планета.Нещата на практика са доста по-различни от примамливата и напълно нереална екзотика на филма "Марсианецът".Като казах радиация, основната разлика между престоя в космическата станция на земна орбита - под щита на земното магнитно поле, и разходката в открития космос, с пресичане на радиационните пояси на Ван Хален, битка със слънчевия вятър и безбройнте метеорити, оставам с убеждението, че другаря Мъск май нещо си прави сметката без кръчмаря, че и се опитва и нас - които сме учили за Марс преди той да е бил роден, да ни прави на ***.Друг е въпросът ако просто си прави майтап - като случката с изстрелването на роудстъра към Марс, и създава гъдел в джобовете на инвеститорите с цел да им измъкне паричките с финт - тогава вече е по-разбираемо.Но да смяташ сериозно, че ще изпратиш хора на Марс с кюнците дето стърчат, падат и гърмят зрелищно на площадката в Бока Чика , с вид на правени в час по трудово, че и ще ги караш тия марсонавти да работят с месеци там, че и и ще ги върнеш живи и здрави обратно на Земята - е това е вече доста брутална фантасмагория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Dummy kid, нито е валута, нито е крипто.Но това леймър не може разбра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 7
mitik75
преди 3 години
Kak да печелим дигиталното злато - криптовалута биткойн, подробно описание тук: ***.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
redcretin
преди 3 години
Мъски гледа да избяга преди акционерите му да разберат че е опукал парите им :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още