IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Медиана": 4 партии са сигурни за парламента

Това са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС

14:45 | 28.02.21 г. 20
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Откриването на ваксина срещу коронавируса и старта на ваксинацията у нас значително е повишила оптимизма в българското общество, възродило е надеждата за нормализация на живота. Това обаче не се е отразило съществено на оценките за правителството. Те продължават да бъдат подчертано отрицателни. Средната оценка на правителството (по шестобалната система) е среден - 3.26 (3.22 през декември).

Това са основни изводи от ново проучване на агенция "Медиана", проведено в периода 22-26 февруари 2021 г.

Неудовлетвореността от управлението провокира и силното желание за промяна във властта.

Месец преди парламентарните избори у нас има само четири партии, които могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4-процентната бариера за влизане в парламента. Сигурните партии са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС. Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание – "Демократична България"; "Изправи се! Мутри вън!"; ВМРО и коалицията НФСБ/Воля.

ГЕРБ увеличава дистанцията с основния си политически опонент и води с 3.3 % пред БСП, показват данните от проучването. Същевременно, за продължаване на управлението на ГЕРБ (под една или друга форма) са 21% от избирателите. За ново управление, без участието на ГЕРБ, са 51%.

„Гласовете за промяна“, обаче са силно разпръснати (неконсолидирани), докато привържениците за запазване на статуквото са плътно обединени около ГЕРБ и силно мотивирани да гласуват. Засега основната опозиционна формация (БСП) не може да се възползва от нарасналия негативизъм към управлението. Притегателен център за голяма част от „гласовете за промяна“ се явява формацията на Слави Трифонов, която лансира своята „промяна“ вън от съществуващия политически спектър. 

Засега декларираната готовност за участие в изборите изглежда изключително висока – 61% заявяват, че твърдо ще гласуват, а 22% се колебаят. Това обаче са нагласи без да се отчита влиянието и развитието на коронакризата. Каква част от тези избиратели ще се явят реално пред урните е невъзможно да се предскаже, отчитат социолозите.

Същевременно огромна част (приблизително 513 000) от същите „твърди избиратели“ заявяват, че все още не са направили окончателно своя избор. Люшването на тези избиратели в една или друга посока може да изстреля всяка партия към върха или да потопи надеждите на останалите, смятат анализаторите.

Наблюдава се ясна възрастова диференциация в политическите нагласи на избирателите. Ако на изборите гласуват младите хора до 35 г., то категоричен победител би бил Слави Трифонов. При средната възраст (36-55 г.) ГЕРБ категорично доминира; при възрастните над 55 г. БСП бие ГЕРБ в съотношение 2:1. Остава открит въпросът кои избиратели ще се явят пред урните. Тук влияние ще има и развитието на коронакризата.

Относно ваксините 40% от пълнолетните не желаят да се ваксинират, но трябва да се има предвид, че около 23% от тях ( около 1,3 млн. човека) са сигурни или имат сериозни подозрения, че вече са имали контакт с коронавируса. В този смисъл, мнозина от тях разчитат на естествения имунитет. Същевременно антиваксърските нагласи се концентрират изключително в по-ниско образованите групи и вероятно почиват на лесно преодолими заблуди и екзотични слухове.

Отварянето на ресторантите и заведенията се приема като цяло позитивно от мнозинството от пълнолетните. Най-въодушевени са младите, за които заведенията са естествено средоточие на техния социален живот, докато възрастните са силно скептични в това отношение. Според социолозите развитието на коронакризата ще покаже дали това ще бъде приписано като позитив за управлението или ще бъде отчетено като тежък негатив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 2
dr.5rov
преди 3 години
Труден избор за кого да гласуваш. Няма нови политически субекти, които да вдъхват поне минимално доверие. Старите са достатъчно компроментирани по един или друг начин. И едните и другите не казват нищо достатъчно смислено за развитието ни като общество. Старите имат някаква представа как се движат държавните дела. Новите си нямат хал хабер какво е това държавно управление. Остава само да избираме по емоционална нагласа - кой на кого симпатизира, разбирай харесва по някаква причина. Така ще гласувам и аз. Каква е причината. Много пъти съм писъл за това, че е време да се научим да бъдем самостоятелни, а не подчинени на този или онзи и тази ментална подчиненост да се възприема като норма от близо 140 години.За да бъдеш самостоятелен, най-важното е да се научиш да казваш Не. Наскоро събрахме кураж да тропнем по масата и да кажем Не. Разбира се възмущението на всички беше голямо. Как смеем да смеем да не сме съгласни! И ругатните и заплахите по наш адрес заваляха. Но аз лично за първи път почуствах, че живея в независима страна. Така че емоционалният ми избор е ясен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
и се почва предварителното промиване на и без тва празните глави. Явно има бая с отрицателно IQ щом и Славчо тъпака ше става политик .... 30години простотии по БТВито с кypвондилитe и накрая на тоз изведнъж му просветнало че "ше опрай нещата" при положение че същия е от самото начало там с властта ?!? ..... Оф майкоу ам аз съм се изнесъл но има още мегдан да се изнесат и остатъците .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Оп, както и очаквах - троловете подкрепят бившите другари комунисти и сегашен московски слугинаж - Бесепе! Колко "неочаквано", другари! Няма по-гнусна опция за България от Бесепе + Депесе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 7
khao
преди 3 години
дали ще е за ББ или евентуалния му коалиционен партньор ... все тая !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
прогресивните подоходни данъци не са левашка политика ... левашки политики са големото преразпределяне на ресурси през държавата (в това число може да бъдат и постъпленията от прогресивни подоходни данъци ... :))) ) и харчене на пари дето ги нема (заеми например) ... наследствената номенклатура нема начин да е умна , много дълъг разговор и ще се раз.пс.увам , а не искам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
kane
преди 3 години
Съгласен общо взето, но: - Колко милионери има в управлението на една партия не определя политиките и. И демократите са милионери, но правят леви политики. Нормално е умните хора да са богати в строй като капитализма. Това, че нямат леви политики е проблема им, не колко са богати. - Според мен Борисов започна да навлиза в центъра след като го свалиха от власт два пъти и разбра че трудно се управлява. За мен ГЕРб е центристка партия. Ще приема че са леви, когато направят данъците прогресивни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
бсп не е лява партия , в националният съвет на бсп сигурно вече са над 50% милионерите ... :))) ... те нямат леви политики , за които да гласуват и да ги преследват . на тях само реториката им е левашка ... герб са лява партия , вдигнаха сума ти данъци , разсипаха от глоби и проверки фирмите , увеличиха пенсии , увеличиха заплати на държавни и общински служители , въвеждат един куп безплатни общински услуги в това число и детски градини ... у нас класическото ляво/дясно е огледално ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
kane
преди 3 години
аз гласувам в ляво - бсп, въпреки че съм богат/ за българските стандарти /, защото искам да живея в общество без социални проблеми. И затова съм готов да плащам повече данъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
kane
преди 3 години
*** = бългаа р о убиец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
kane
преди 3 години
*** Борисов пак ще ги води... към гроба.Всеки народ си заслужава съдбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още