IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 60% от руснаците не искат „Спутник V”, считат COVID за биологично оръжие

Едва 23% от анкетираните руснаци смятат, че вирусът се е появил по естествен начин

21:45 | 01.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Carolina Cabral/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carolina Cabral/Bloomberg

Близо две трети от руснаците, анкетирани от центъра за социологически проучвания „Левада“, не желаят да използват руската ваксина „Спутник V“ и смятат, че новият коронавирус е създаден изкуствено като биологично оръжие, съобщава Ройтерс.

Анкетата, проведена през февруари, показва, че 62% от руснаците не искат да получат руската ваксина, произведена в страната, като хората от 18 до 24-годишна възраст най-често дават подобен отговор. 

Повечето респонденти посочват страничните ефекти, които могат да включват треска и умора, като основна причина за нежеланието да се ваксинират с въпросната ваксина.

Анкетата, която обхваща 1601 души в 50 региона, също установява, че 64% от хората смятат, че новият коронавирус е създаден като биологично оръжие.

Произходът на COVID-19 е силно политизиран, но повечето вирусолози и експерти по инфекциозни болести казват, че най-вероятно той е еволюирал по естествен път.

Мисията на Световната здравна организация (СЗО) в Китай заяви миналия месец, че вече не разглежда варианта, според който вирусът е „избягал“ от лаборатория, посочвайки, че това е малко вероятно.

Според СЗО основните хипотези за произхода на заразата са свързани с прилеп, въпреки че съществуват няколко възможни сценария за прехвърлянето му върху човека.

Според анкетата убеждението, че вирусът е създаден като биологично оръжие, е преобладаващо сред руснаците на възраст между 40 и 54 години, като 71% от тях поддържат това мнение. Само 23% смятат, че вирусът се е появил естествено.

Русия, която е регистрирала близо 4,3 милиона случаи на заразени с коронавирус от началото на пандемията, е одобрила три ваксини срещу COVID-19.

145-милионната страна започна масова ваксинация със „Спутник V“ още през декември. На 10 февруари здравният министър Михаил Мурашко, заяви, че над 2 млн. руснаци вече са получили доза от препарата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
и правилно смятат ... да са живи и здрави и да ги пази Господ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още