IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добра идея ли е да има две пролетни ваканции за учениците?

Онлайн обучението няма да приключи скоро, създава притеснения за всички, посочи училищният директор Диян Стаматов

11:42 | 02.03.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Добра идея ли е да има две пролетни ваканции за учениците?

Две пролетни ваканции за учениците. Добра идея ли е това?

"Когато говорим за ваканции, винаги има противопоставяне. Доста голяма група професионалисти в областта на образованието се обединихме около идеята ваканциите да са две - едната малка, а другата да е по-голяма",  каза за "Денят ON AIR" председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов.

Според него малката ваканция е да намали напрежението в учениците, които „са доста изморени, особено в начален етап на образование, които започнаха в началото на януари“.

„Другата, по-голяма ваканция ще събере всички празници – великденски, майски, да не се разпокъсва ученето и да бъде ефикасно“, обясни Стаматов, но потвърди, че дали да има такива ваканции, решение трябва да се вземе от Министерството на образованието и науката.

Стаматов потвърди, че е трудна адаптацията, когато учениците се върнат в клас.

"Струва ми се, че те приемат ставащото като форма на ваканция. Без да ги засягам - дистанционното обучение ще стане вече една година и продължи доста дълго. Вижда се, че скоро няма да приключи и създава доста притеснения за всички", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Според училищния директор ентусиазмът за ваксиниране не е толкова голям, „колкото ни се иска“.

"Трябва да сме още предпазливи занапред. Този вариант, в който сме, е най-удачен", е мнението на Стаматов.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета съобщи, че в някои държави онлайн обучението продължава доста дълго, което е опасен вариант с неясни последици.

"Определено ученикът е най-потърпевш от ситуацията. Дори учителите да са изморени, все пак на тях това им е работата, а учениците са в различна ситуация. В нашето училище имаше около 60 преболедували учители и 25 се ваксинираха. Въпросът за удължаване на учебната година не е обсъждан, няма сграда, която да позволява да се работи на климатици през юли. Дори битовите моменти са важни, за да няма удължаване", коментира Диян Стаматов.

Защо адаптацията на учениците при ротацията е толкова трудна? Страдат ли учители и ученици от хибридната форма на обучение? Защо има проблеми при разпространението на коронавируса сред семействата на учениците? Мотивирани ли са преподавателите от езикови школи да станат учители с онлайн обучение?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Истината е, че в България учениците почиват твърде много. Особено през лятото, пък когато се случи нещо, била то стачка на учители, някакви природни бедствия и тн., не са останали никакви дни, за да се вмести материала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
male4ko
преди 3 години
Ми то непредвидимост има в цяла Европа.. човек не знае да купи ли самолетен билет, да не купи ли.. ще го пуснат ли, няма ли да го пуснат, ще е ваксиниран ли до лятото или не, ще отменят ли полета или не..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ttodorov75
преди 3 години
Може да е чудесна ,но за следващата година. Такива промени в 6 без 10 отново объркват плановете на много хора.Отново непредвидимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
ПИЧ
преди 3 години
Чудесна е идеята, особено за свързване на Великден, с 1-май и с 6-май Гергьовден, това дава възможност за гъвкавост и съчетано с празниците - по-добро усвояване на времето и на отпуск на родители с ваканция на детето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още