IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испански синдикати и служители водят битка със собственика на Zara

Inditex обеща да пренасочи повечето си съкратени служители към нови позиции, но това не се случва съвсем по правилата

18:32 | 02.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Служители на Inditex твърдят, че са принудени да напуснат, след като собственикът на марката за бърза мода Zara действа по плана си да затвори 1200 магазина по целия свят. Това се случва въпреки фирменото споразумение с испанските синдикати за защита на работните места, предава Ройтерс.

Най-големият търговец на дрехи в света затваря по-малките си търговски обекти, като същевременно прави експанзия на основните си магазини. Затварянето на испанските магазини е само началото на общо 700, очаквани през тази година в Европа, както и 100 в Северна и Южна Америка, плюс 400 в други точки на света.

Съгласно споразумението от декември, разгледано от Ройтерс, подписано с два испански синдиката, Inditex има за цел да предостави на всички засегнати служители нови работни места, отговарящи на старите им договори, в рамките на 25 км от досегашните им локации.

Но синдикатите и служителите твърдят, че нещата не се случват по план.

В рамките на допълнителен доклад, също разгледан от Ройтерс, синдикатът UGT анализира предложените от Inditex места и е установил, че 40% от новите позиции са извън провинцията, в която досега са работили въпросните хора, а в някои случаи дори става дума за оферти в други краища на страната.

Докладът показва, че всеки четвърти работник, на когото е предложена нова позиция в Испания, е напуснал.

UGT, вторият по големина испански синдикат в рамките на Inditex, подписа сделката с компанията заедно с водещия синдикат CCOO.

Говорител на Inditex посочва в имейл до Ройтерс, че компанията се съобразява със споразумението със синдикатите, а преместванията отговарят на всички принципи и приоритетът е запазването на работните места.

Фирмата предлага по повече от едно работно място за всяка загубена позиция, твърди говорителят, посочвайки, че 75% от служителите вече са се прехвърлили на новите си места.

Продажбите на дрехи от Inditex и конкуренти като H&M и Next се възстановиха до края на миналата година от рекордните спадове, породени от първата вълна на пандемията на Covid-19, подкрепени от онлайн пазаруването и възстановяването в Китай.

Но този процес се забави в западния свят заради блокадите, които продължиха и през 2021 г., както и заради бавното въвеждане на ваксините в някои държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още