IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Не се налагат драстични действия заради растящата доходност по облигациите

Доходността по гръцките и италианските 10-годишни облигации нарасна с около 20 базинси пункта през последните две седмици

21:12 | 03.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръководители на Европейската централна банка (ЕЦБ) омаловажиха безпокойството около растящата доходност по държавните облигации, като заявиха, че могат да управляват риска за икономиката на еврозоната с вербални намеси, включително обещание за ускоряване на изкупуването на облигации, ако се наложи, предава Bloomberg.

Членове на Управителния съвет на ЕЦБ, които ще се срещнат идната седмица, за да определят политиката, не виждат необходимост от драстични действия като увеличаване на общия размер на извънредната им програма за изкупуване на активи на стойност 1,85 трлн. евро, съобщават официални представители, запознати с вътрешните обсъждания.

Те не съобщават дали темпът на покупките е бил ускорен през последните дни, за които все още не са налични данни. Един от тях отбелязва, че доходността намаля в понеделник, след като някои ръководители заявиха, че институцията ще реагира срещу неочаквани ръстове. Говорител на ЕЦБ е отказал коментар.

Относително оптимистичните нагласи бяха подкрепени в сряда от членове на Управителния съвет, включително вицепрезидента на ЕЦБ Луис Де Гиндос и гуверньора на Бундесбанк Йенс Вайдман, които заявиха, че не са разтревожени.

Доходността по европейските облигации нарасна, поведена от най-дългосрочния дълг. Доходността по германските 10-годишни облигации скочи със седем базисни пункта до -28%.

Глобалните разпродажби на държавни облигации започнаха от САЩ, където перспективите за големи фискални стимули подкрепят икономиката и повишават очакванията за инфлацията.

В Европа доходността по гръцките и италианските десетгодишни държавни ценни книжа поведе ръстовете, като се покачи с около 20 базисни пункта през последните две седмици. Доходността по бенчмарковите германски облигации достигна върхове, отчетени за последен път през март 2020 г., а тази по френския им еквивалент за кратко излезе на положителна територия за първи път от юни м. г. насам.

Това е проблем за еврозоната, защото доходността по държавните облигации е използвана от банки като референтен пункт за кредитиране. Вече има очаквания възстановяването на региона да е по-бавно в сравнение с това в много други развити икономики отчасти заради бавното разпространение на ваксините и повишаване на лихвите по кредитите може още повече да забави инерцията.

Ръководителите на ЕЦБ правят публични изявления преди едноседмичния си спокоен период, който започва от този четвъртък. Гиндос заяви, че доходността расте от много ниски нива и „положението е много спокойно“, когато се погледнат спредовете между различните страни. Вайдман каза пред Bloomberg Television, че „размерът на движенията не е такъв, че това да е особено тревожно развитие“.

Ръководителят на Бундесбанк допълни, че ЕЦБ е готова да коригира темпа на изкупуване на активи, ако е необходимо, като заяви, че „искаме да запазим благоприятните условия за финансиране за нефинансовия сектор – това означава да не гледаме само лихвите за финансиране за правителствата, това е много по-широка картина“.

Някои ръководители обаче са по-разтревожени. Гуверньорът на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос заяви на отделно събитие, че ЕЦБ е трябвало да действа много по-енергично през януари, когато доходността по дългосрочните облигации започна да расте.

„Ако бяхме позволили номиналната лихва да остане постоянна при този скок на очакванията за инфлация, реалната лихва щеше да намалее и това щеше да подкрепи възстановяването на икономиката“, каза той в Мадрид. ЕЦБ трябва да бъде бдителна и да предприеме необходимите мерки за избягване на „преждевременно повишаване на номиналните лихви“.

По-рано тази седмица членът на Изпълнителния борд Фабио Панета заяви, че скок на доходността „не е добре дошъл и трябва да бъде париран“. Той също така каза, че „не е твърде късно“ за предприемане на действия. Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало отбеляза, че банката „може и трябва да реагира“ на всякакви неочаквания движения.

Най-новите данни за изкупуването на облигации обаче изненадаха инвеститорите, показвайки, че централната банка всъщност е забавила изкупуването миналата седмица, въпреки че гуверньорът Кристин Лагард заяви, че ръководителите „наблюдават отблизо“ ръста на номиналната доходност по облигациите. ЕЦБ ЕЦБ

Данните не отразяват изкупуванията в четвъртък и петък, тъй като са необходими няколко дни за появата на трансакциите в отчетите на централната банка. Данните за изкупуванията от тази седмица ще бъдат публикувани идния понеделник и вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Това го казват същите, които твърдяха, че щели да "вдигнат лихвите" преди цели 11 години и до днес не са го направили, но забравяме твърде бързо струва ми се... Истината е, че ЕЦБ готви още по-голямо печатане на пари, но се страхуват да го признаят - но скоро това ще стане ясно на всички...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още