IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В знак на протест родители ще спират децата си от онлайн обучение

Учениците остават единственият губещ в борбата с овладяване на пандемията, пишат те в писмо до премиера

19:13 | 05.03.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Jayme Gershen Bloomberg</em></p>

Снимка: Jayme Gershen Bloomberg

Родителите на ученици от 5 до 12 клас предупреждават, че ще бойкотират обучението в електронна среда от разстояние, ако най-късно до 17 март 2021 г. Министерството на здравеопазването и просветното министерство не преразгледат позицията си за присъственото и дистанционното обучение.

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министрите на образованието Красимир Вълчев и на здравеопазването проф. Костадин Ангелов те настояват властите да осигурят на децата полагащия им се по право достъп до качествено образование. При липса на политическа воля за предприемане на стъпки, които да върнат децата дългосрочно в училище, родителите имат готовност да преминат към протестни действия чрез спиране на учениците от онлайн обучение.

Настояваме учениците, обучаващи се в прогимназиален и гимназиален етап на образование, да бъдат върнати присъствено в училище при спазване на необходимите епидемиологични мерки за безопасност, посочва се в писмото.

Към настоящия момент вече са отпаднали ограничителните мерки в почти всички сфери, предполагащи масово събиране на хора – хотели, търговски центрове, заведения. Колкото и важен да е икономическият сектор, образованието остава крайъгълен камък за развитието на всяко едно общество и считаме за безкрайно нередно то да остане единственият губещ в тази ситуация, пишат родителите на ученици.

Нашите деца се обучават в електронна среда от разстояние вече няколко месеца с кратко прекъсване от две седмици, в които се обучаваха присъствено. На много места тези две седмици бяха използвани за контролни и тестове и за осигуряване брой оценки, които да покриват нормативните изисквания по отделните предмети, а не за преподаване и наваксване на пропуски, се казва в писмото. 

Децата са демотивирани от месеците, прекарани пред екраните. Липсата на жив контакт със съучениците и учителите води до апатия, загуба на мотивация, инертност и силно понижена концентрацията, при някои деца и до депресия. Учениците прекарват по цял ден пред монитора. През времето, през което не се обучават, те подготвят домашни или учат пред същите тези екрани. Освен спорното качество на преподаването в част от училищата и паралелките, тези месеци на стола пред екраните водят и до здравословни проблеми - разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства, депресия, настояват родителите.

Достигнахме момент, в който негативите, които понасят децата ни чрез дългото обучение в електронна среда, надхвърлят ползите, които това носи за останалата част от обществото, посочва се още в текста до властите.

В публичното пространство вече има множество мнения на учители и експерти от сферата на образованието за неефективността на дистанционното обучение при подобна продължителност. Преди месец започна и ваксинацията на педагогическите специалисти, като част от тях вече са с поставена втора доза. Това води до сериозно подобряване на сигурността на учителите по отношение на присъственото обучение.

В редица европейски държави училищата продължават да работят присъствено въпреки строгите мерки в други сфери на обществения живот.

Отчитайки гореизложените обстоятелства, за нас остава необяснима причината, поради която децата в прогимназиален и гимназиален етап на образованието си (5-12 клас) следва да понесат като рестриктивна мярка най-голямата тежест в борбата с овладяване на пандемията. В нас, родителите, това поражда усещане за гняв, неразбиране и липса на подкрепа към управленските решения, които се вземат, завършва писмото.

Реалната ситуация с присъственото обучение

Реално от началото на настоящата учебна година (15 септември 2020 г.) учениците от 5-12 клас са имали присъствено обучение в класните стаи само около месец и половина, след което учениците от гимназиалния етап преминаха към дистанционно от 29 октомври.

От началото на втория учебен срок (4 февруари 2021 г.) учениците от горните класове се връщат в класните стаи по график за по две седмици, но разделени на три групи. В действителност това означава по две седмици присъствено обучение на група в рамките на месец и половина. Междувременно наближава вече утвърденатаот МОН пролетна ваканция 3-11 април.

Учениците от гимназиалния етап учат дистанционно от 29 октомври, а за около три седмици през декември всички училища превключиха към онлайн занятия. От 4 януари първи в класните стаи се върнаха най-малките - до 4-ти клас, а месец по-късно - от 4 февруари, за по две седмици се връщат в училище и учениците от горните класове по график.

Всеки, който иска да се включи в подписката, може да го направи онлайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
ae сега, сигански работи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
Ама какви са тия родители!? Я веднага да им се прати агенция закрила на детето и билет за норвегия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 7
julian12
преди 3 години
Еми то онлай обучението произвежда нищо друго освен ***. Та крушата не падала по-далеч от дървото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 7
kane
преди 3 години
А пък аз не пускам детето си на училище и държа на онлайн обучение поне до края на тази учебна година. За мен живота и здравето са по важни от някакви илюзорни знания. Въпрос на приоритети. Без баща или майка ще му е по трудно в живота на всяко дете. Ако пък то ги е заразило, това ще му тежи до края на дните му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 3 години
Струва ми се че ти си ортак с Гейтс-а. Хвърлил си око на двете козички на ing5rov. Ако е така обаче, първо разбери от инженерина коя му е за мляко и коя интимнa приятелка, за да не останеш изненадан някой ден - ти започваш да я доиш, а тя..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да, това планира Гейтс, да те ваксинира, да се гътнеш и да ти вземе цялото имане - кокошките и половиния бидон кисело зеле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
julian12
преди 3 години
Мокри блянове....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Шефът на Бионтех: Оттук нататък ваксиниране на всеки 2 години.Угур Шахин коментира още пред Шпигел, че това ще е новото нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Shadow1
преди 3 години
Само с писма без действия нищо няма да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
безработен е , ковидът го измести ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още