IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската базука може да пропусне целите си още преди да е започнала да стреля

Някои държави се отказват да вземат нисколихвените заеми, предвидени в плана за възстановяване от коронакризата, и пренебрегват и други инструменти

10:45 | 08.03.21 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

С настъпването на пандемията Европа се нуждаеше от най-голямата досега финансова солидарност. Механизмът за възстановяване и устойчивост се превърна в мощен знак, че солидарността се е събудила. Тези пари са предназначени да помогнат на хората и предприятията, засегнати от кризата, да направят Европейския съюз (ЕС) по-устойчив и по-силен, да реформират, да подобрят конкурентоспособността на икономиките, да ги превърнат в по-модерни, цифрови и по-зелени страни.

Някои държави обаче вече информират Европейската комисия (ЕК), че не възнамеряват да използват дългосрочните заеми при много ниски лихви в своите планове за възстановяване и устойчивост, пише онлайн изданието EUObserver.com.

Например Механизмът за възстановяване и устойчивост дава на Португалия достъп до над 15 млрд. евро заеми. Португалското правителство обаче възнамерява да използва само 2,699 млрд. евро.

Причините не могат да бъдат търсени само в прекомерните дългове на страните. Конкретно за португалския план за възстановяване се вижда, че пренебрегва малките и средни предприятия и частния сектор като цяло, а това може да се окаже скъпа грешка.

Заемите от т.нар. „европейска базука“, както често е наричан фондът за възстановяване на ЕС, могат да бъдат използвани за платежоспособността на малките и средни предприятия. Би било много полезно тези финансови ресурси да бъдат предоставени на компаниите, които да инвестират: правителствата биха поели само риска от неизпълнение.

За тази цел банките за развитие, Европейската инвестиционна банка и новата програма InvestEU са от основно значение.

Тази седмица Европейският парламент (ЕП) ще гласува компромиса, постигнат с държавите членки по програмата InvestEU. След като започне да функционира, InvestEU ще мобилизира поне 372 млрд. евро в устойчива инфраструктура, изследвания и иновации, подкрепа за малките и средни предприятия и в социалната сфера.

InvestEU идва с нови функции: държавите членки могат да подкрепят проекти в гореспоменатите области и да капитализират малките и средни предприятия в сферата на туризма и хотелиерството.

InvestEU обединява 14 финансови инструмента на ЕС под един покрив, което добавя ефективност и намалява бюрокрацията. Това ще е инструмент за създаване на работни места и ще бъде съществена част от европейския отговор на пандемията.

Чрез насочване към по-рискови иновационни проекти и малки и средни предприятия с по-голям фокус върху целите на политиката на ЕС InvestEU ще постигне малко по-консервативен мултипликационен ефект от 11,4 пъти вместо 15 пъти, колкото постигна планът предшественик, наречен на бившия председател на ЕК и негов създател Жан-Клод Юнкер. Това означава, че всяко публично евро, мобилизирано чрез InvestEU, генерира 11,4 евро от общата инвестиция.

Ако държавите членки пожелаят, те имат възможност да прехвърлят в своите национални отдели на InvestEU четири процента от сумата на Фонда за възстановяване и пет процента от средствата по Кохезионната политика. Това означава, че с малко над 2 млрд. евро от тези два пакета с европейски средства в InvestEU Португалия може да мобилизира над 22 млрд. евро за финансиране на други инвестиции.

Дори базуките пропускат целите си, ако не се използват правилно. InvestEU е възможност, която държавите членки на ЕС не трябва да пропускат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Не плачат бре, не виждаш ли зелката с ясни сметки ти доказва, че е много изгодно да бъдат субсидирани инак ще е по-зле за всички! Щото като почнат да си плащат всички данъци и ух как ще се изстреля БВП-то пък без тях - тц. Важното е да им се вярва на честната дума :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 3 години
... уж всички сте десни .. предприемачи, па само плачете за помощи и грантове :):) .. ще се окажа най-десния от целия форум, а не съм ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 3 години
няма как да ме убедиш че сметката е лесна :):) взимаш от нашите данъци, даваш ги зада ги избиеш с данъци ... даже хич не излиза, но поне съм доволен че се съгласи с мен, че са помощи. Все си мислх че кризите са зада се изчисти пазара от зомби-компании .. и един вид да стимулират хората да спестяват (кво беше... бели пари за черни дни), а и с това да са малко по отговорни към живота си.... щото после не чакайте младите да учат и да са предприемчиви ... то целата баница е заета и винаги ще бъде заета, без нови участници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 3 години
... и това кога се е случило ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
IQ96
преди 3 години
Не е точно така, щото ако държавата ти забранява да си гледаш работата, то кой е виновен? Не говорим за забранени дейности, а за нормални, обществено полезни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
shinawatra
преди 3 години
Пръдня от колекцията на евро-пропагандните пръдни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
да , помощ е ... нали това им е идеята . да са помощ . ако имаш оборот на годишна база 200-300к , едни 20-30х биха ти подкрепили разплащанията , или запазването на няколко работни места . лихвата по такъв заем е обикновенно 4-5х . сметката е сравнително лесна . с тези 4-5х дето ще налеят в теб да преодолееш кризисният период , ти ще ги върнеш с данък печалба точно за 6 месеца , веднага като тръгнат нещата . но ако ги нямаш тези пари , ще трябва да съкратиш и хора и да се върнеш една петилетка назад . демек и по-малко оборот ще генерираш - съответно по-малко данъци ще внасяш после . тънка е сметката , кой и колко трябва да получи . нямаме практика у нас и такива разработени системи . тази криза ни научи на това-онова . следващата предполагам ще бъде по-лесно преодоляна ... държавата се храни от данъците , за да се храни добре и трябват данъкоплатци ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
де я тая отрицателна лихва при заемите ... :))) това първо , второ - пробвай да не върнеш заем ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Не са приход.. направо са си доход. Особено ако са на отрицателна лихва.Заем с 0 лихва няма причина да бъде връщан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
викаш по добре фашизъм от колкото комунизъм... и ти горкиЯ си един объл и бел :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още