IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Биодит" няма да увеличава капитала на този етап

Допълнително увеличение на капитала към настоящия момент би довело до увеличаване на волатилността в цената на акциията, заяви Юлиан Софрониев

10:59 | 08.03.21 г. 3
<p>
	<em>На снимката: Изпълнителният дректор на компанията Юлиан Софрониев. Източник: &quot;Биодит&quot; АД</em></p>

На снимката: Изпълнителният дректор на компанията Юлиан Софрониев. Източник: "Биодит" АД

"Биодит" няма да увеличава капитала на този етап, обяви изпълнителният дректор на компанията Юлиан Софрониев пред Investor.bg.

Активната търговия с акции на компанията, довела до ръст от почти 100% още в първия ден на търговия на БФБ и последвалия 20% спад през втория ден, ограничиха възможностите на компанията да предостави допълнителна ликвидност. Допълнително увеличение на капитала към настоящия момент би довело до увеличаване на волатилността в цената на акциията, което не би било положително за представянето на компанията, се посочва в съобщението на компанията.

"Радваме се, че акциите на компанията привличат толкова голям интерес от инвеститорите, но за нас най-важната цел е дългосрочното ни представяне, а не временните колебания", коментира Софрониев.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Акциите на „Биодит“ обърнаха посоката на движение в петък, след като в първия си борсов ден в четвъртък поскъпнаха с до 100% спрямо първоначалната си цена. В петък час след началото на сесията цената падна до 1,5 лв., записвайки спад с над 25% спрямо нейния връх от 2 лв. в дебютния ден на БФБ.

Припомняме, че след успешното първично публично предлагане през януари и силния интерес към компанията пред Investor.bg Софрониев обяви желанието си да осигури допълнителна ликвидност на акциите и евентуално увеличаване на броя на акционерите. 

След листването на компанията на БФБ той поясни, че не иска тази стъпка да се приема емоционално. "Трябва да е добре обмислена позиция, инвестиция в нов бизнес проект, а не само ликвидност на пазара. Иначе не бихме го направили, защото няма да е правилното решение на компания“, коментира преди дни Софрониев пред Investor.bg.

Борсовият дебют на „Биодит“ буквално засенчи останалата търговия на БФБ в четвъртък. Оборотът след 241 сделки с акции на новия член в борсовото семейство достигна 267,8 хил. лв. при прехвърлен обем от 175 348 акции.

Днес акциите на дружеството поевтиняват с 8,2% към 10:35 часа до 1,35 лв. 

Свързани компании:

Биодит АД(BDT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Инвестиращ
преди 3 години
"Допълнително увеличение на капитала към настоящия момент би довело до увеличаване на волатилността в цената на акциията, което не би било положително за представянето на компанията."Над 60 % от потенциалните акционери на "Биодит" не успяха да станат реални поради умно замислените условия на "аукциона". Дали това допринесе за положително представяне на компанията? И дали изявлението на изпълнителния директор, че в "най-кратък срок ще обявим какви стъпки може да предприемем с цел осигуряване на допълнителна ликвидност на акциите и евентуално включване на повече инвеститори като акционери", последвано от ""Биодит" няма да увеличава капитала на този етап" представя компанията в положителна светлина?Волатилността в цената на акцията не беше ли заложена още в условията на "аукциона"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mecka_stryvnica
преди 3 години
Ако стане под номинал, ще е по-трудно за нов капитал. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още