IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът на САЩ мина 1 трлн. долара от началото на фискалната година

Пропастта само за месец февруари е в размер на 310,9 млрд. долара – скок от 235,3 млрд. през същия месец на 2020 г.

08:25 | 11.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Бюджетният дефицит на САЩ премина прага от 1 трлн. долара за първите пет месеца на фискалната година (започнала през октомври) и то без да се вземат предвид новите стимули на президента Джо Байдън, които бяха окончателно приети от Камарата на представителите в сряда.

Пропастта само за месец февруари е в размер на 310,9 млрд. долара – скок от 235,3 млрд. през същия месец на 2020 г., показват данни на Министерството на финансите на САЩ, цитирани от Bloomberg. С това дефицитът става 1,05 трлн. долара – рекорд за първите пет месеца на фискалната година. За сравнение година по-рано той бе 624,5 млрд. долара, преди коронавирусната криза да удари страната с пълна сила.

Графика: Министерство на финансите на САЩ

Президентът Джо Байдън се очаква в петък да подпише новия пакет помощи на стойност 1,9 трлн. долара – значително по-голям по размер от това, на което анализаторите първоначално очакваха Конгресът да се съгласи. Мерките се очаква да дадат тласък на икономическия растеж с директни плащания за голяма част от американските домакинства и увеличена подкрепа при безработица.

Републиканците използваха доводите за растящия дефицит и дълг, когато се опитаха да се противопоставят на стимулите в сегашния им размер, но според демократите липсата на нови по-значителни облекчения ще навреди повече на икономиката, отколкото увеличението на бюджетния недостиг.

Докладът на финансовото министерство за февруари отразява в голяма степен мерките в рамките на пакета помощи за 900 млрд. долара срещу икономическите последици от коронавируса, който бе приет миналия декември.

Планът за американско спасение – както са наречени от администрацията новите мерки, ще разшири дефицита с 1,16 трлн. долара тази година и с 528,5 млрд. долара през 2022 г., заявиха от Бюджетната служба на Конгреса в сряда. Това, както и другите планирани разходи на Байдън, може да увеличат дефицита за 2021 г. отвъд този от предходната година, който сам по себе си бе рекорден спрямо размера на икономиката в следвоенната история на страната.

Основни за ръста на пропастта през януари бяха разходите, които се увеличават с 32,1% спрямо година по-рано. Междувременно приходите нарастват със сходен обем, въпреки че остават доста под разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
Зайо Байо
преди 3 години
Защо ни занимавате с незначителни числа. Пишете като стигне 1 квинтилион.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още