IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ловът за „зелени“ метали насочва австралийската BHP към канадската тундра

Миннодобивната компания ще търси залежи на никел и мед заедно с Midland Exploration в опит да отговори на очакваното по-високо търсене на тези метали

13:44 | 13.03.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Cristobal Olivares/Bloomberg</em></p>

Снимка: Cristobal Olivares/Bloomberg

Австралийският миннодобивен гигант BHP Group премества своята централа за проучвания в Торонто в опит да се съсредоточи върху суровини като мед и никел, който се разглеждат като ключови компоненти в устойчивостта на редица индустрии, пише Bloomberg. 

Пренасочването на най-голямата миннодобивна компания в света към канадския град е свързано с плана на концерна да си партнира с Midland Exploration  в проучването на залежи на никел и мед в северните части на провинция Квебек, където средните зимни температури достигат минус 30 градуса по Целзий.

„Никелът бързо се превръща във водещ фактор за производството на батерии, играейки съществена роля в ангажимента на страните по света към декарбонизацията“, изтъква главният технически директор на BHP Лора Тайлър. Тя прогнозира „златен век“ за проучвателната дейност през следващите години, като иновациите и новите технологии ще помогнат за отключване на нови ресурси в бъдеще.

Разходите за проучвателна дейност в глобалния център за добив на полезни изкопаеми – Австралия, нарастват през последното тримесечие на 2020 г. до най-високите си нива от над седем години насам.

„Показахме много ясно, че искаме да осигурим повече опции за стоки, ориентирани към бъдещето“, заяви главният изпълнителен директор на BHP Майк Хенри в обръщение към акционер.

Производството на никел ще трябва да се увеличи почти четири пъти, за да отговори на прогнозното търсене на електрически и хибридни автомобили, добавя от своя страна Тайлър. По същия начин производството на мед също ще трябва да нараства експоненциално, за да отговори на търсенето в сектори, включително в производството на енергия от възобновяеми източници и при зарядната инфраструктура.

BHP планира да прехвърли около 50 служители в Торонто, включително лица от ръководния екип по проучванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
grainis
преди 3 години
До двайсетина години максимум, запасите от редки метали на Земята ще се изчерпат или намалеят под икономически изгодния минимум, и тогава - щем-не щем, ще се насочим към Луната, в повърхността на която има милиарди Астероиди, забити там по време на милиардите години бомбардировки. При отсъствието на атмосфера в която астероидите да изгарят - както е на Земята, се очаква масата им да е запазена непокътната в голяма степен.Много от тези астероиди са съставени изцяло от редки, ценни и скъпоценни метали, в концентрация немислима за подобни депозити на Земята.Високата цена на добив и превоз - над 100,000 долара на килограм необработена руда е пречка това да се случи в момента, но с въвеждането на Безгоривни Двигателни Технологии като тази например - https://spaceship.alle.bg , космическите пътувания и планетарни операции - https://asteroid-mining.alle.bg , имат шанс да станат ежедневна практика и по-евтини от самолетен билет бизнес класа.Подобни технологии са основата на една бъдеща Българска Космо-Планетарна Програма, по която се работи в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
ако бяха толкова загрижени за природата , най напред тия производства трябва да се ограничат ... ала бала , зелени метали ... в главите на офцете дето вярват .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
mvr0306
преди 3 години
Сега "зелените" ще скочат, ама нали всички искат електрички, понеже са "екологични". Добива на цветни метали - от мините до рафинериите е нещо наистина много рушащо природата, т.к. консумира много вода и най-различни химикали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още