IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР влезе в ръководството на Инвестиционния фонд "Три морета"

Николай Димитров и Панайот Филипов от борда на държавната банка ще съдействат за засилване на сътрудничеството в региона на Черно, Адриатическо и Балтийско море

11:40 | 11.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изпълнителните директори на Българската банка за развитие Николай Димитров и Панайот Филипов ще представят България в Инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“. Те бяха избрани на общото събрание на Фонда, съобщиха от държавната банка.

Николай Димитров ще бъде член на надзорния съвет, а Панайот Филипов  - на управителния съвет на инвестиционния фонд, който ще осигурява част от необходимото финансиране за засилване на сътрудничеството между страните членки в региона на Черно, Адриатическо и Балтийско море.

През декември 2020 г. ББР стана акционер клас „А“ във Фонда с парична вноска от 20 млн. евро.

Целта на инициативата „Три морета“ е подобряване на транспортната, енергийна и дигитална свързаност в региона. Очакванията са тя да се превърне в реален инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа, за да бъдат компенсирани разликите в развитието на отделните региони на ЕС.

Investor.bg припомня, че държавите от региона на трите морета представляват 22% от населението на ЕС, създават 10% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз и имат ръст над средния за Евросъюза. Въпреки това вътрешната търговия между тях все още се смята за ограничена и има необходимост от подобряване на инфраструктурата и ключовите инвестиции в региона, което ще осигури и икономически ползи в бъдеще.

Очакваният целеви размер на фонда е до 5 млрд. евро, като профилът на потенциалните инвеститори включва институции и банки за развитие от региона, многостранни финансови институции (като ЕИБ, ЕБВР) и други.

До момента с акционери в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“ са представени Полша, Румъния, Естония, Латвия, Словения и Унгария, като ангажимент за присъединяване е поет и от Хърватска и Литва.

Подборът на проекти ще бъде извършван на изцяло пазарен принцип от Amber Fund Management Limited – ексклузивен инвестиционен съветник на Фонда. Той е част от групата Amber Infrastructure Group, водещ международен инвестиционен мениджър, специализиран в инвестициите и управлението на фондове, със седалище в Лондон и офиси в над 130 страни по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още