IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Рашев: ЕС има нужда от протекционизъм под формата на въглероден данък

Облагането на въглеродните емисии ще доведе до търговски войни, прогнозира управляващият партньор в Denkstatt България

10:57 | 12.03.21 г. 8
Боян Рашев: ЕС има нужда от протекционизъм под формата на въглероден данък

„Подобен данък е неизбежен, защото ако ние искаме въглеродните емисии да струват много и да се намаляват вътрешно в рамките на ЕС, съответно нашето производство ще стане все по-скъпо", коментира той. „Това се вижда пределно ясно на границата между България и Турция - ако турските въглищни ТЕЦ-ове не плащат въглеродни квоти, то нашето електричество е абсолютно неконкуретно с тяхното, защото ние ще бъдем задължени да плащаме", допълни той.

Боян Рашев посочи, че същата е ситуацията с цимента – докато произведeният в Турция цимент не е обект на въглеродни квоти, то за нашето производство има.

Експертът допълни, че в ядрото на дискусиите в Брюксел не е темата за екологични стандарти, защото „няма екологичен стандарт за въглеродни емисии“.

„Самият анонс за този данък е неточен и това ще доведе до търговски войни - защото фактически ЕС казва на Китай или Индия: „Ние искаме да увеличим цената на стоките, които вие продавате в Европа, за да не ги продавате, а нашите производители да станат конкурентни на вашите".

По думите на госта подобен сценарий би оскъпил евтините стоки за европейските потребители.

„Ние сами ще се направим по-бедни в покупателната си спобосност", изтъкна Боян Рашев.

Според него ЕС може да заеме лидерска позиция в една бъдеща безвъглеродна икономика единствено ако има глобално споразумение, съгласно което всички страни трябва да бъдат единодушни как да функционира подобна икономика.

„Не може въглероден данък да има само на европейската граница - това означава Европа да се превърне в анклав, изолиран от останалия свят. Това е огромен проблем, като едно подобно споразумение може да стане факт само ако Европа и САЩ играят заедно", отбеляза Боян Рашев.

„Бездействието би предизвикало поредната история с мита, квоти и други наказателните мерки, които на фона на сегашния хаос, в който е изпаднала световната икономика, ще се окажат поредното ниво на несигурност", прогнозира управляващият партньор в Denkstatt България.

Ще се окажат ли европейските производители в неконкурентна позиция от 2023 г. заради въглеродния данък?  Ще има ли глобално споразумение за въглеродния данък? Какво предизвика хаоса с електроснабдяването в Тексас? Какво е възможното индустриално развитие на Мариците? Как ЕС ще реформира схемата с търговия с емисии? Ще се използва ли страхът за климатичен локдаун? Доближава ли се България до целите на алтернативните източници на енергия? Защо страната ни не използва потенциала на река Дунав?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
ЕС? Няма такова нещо като ЕС. ЕС не присъства на масата за преговорите за бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Ей много сте нагли. Позволихме ви да дойдете тук и да се почуствате хора, но си останахте полоучовеци. Кво ще направите, ще се взривите на някой площад в имато на Алах ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
"Ако се налага от време на време ще бомбим мюсулманските катуни и ще им правитизираме петрола."Ами ше се наложи и да ядете дървото... "от време на време " : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
korn
преди 3 години
ЕС отдавна е в открита търговса война със САЩ, Великобритания и Китай. Може би си пропуснал последните 4-5 години. Явно и не си запознат и с географията на Европа, не си внимавал в час на времето и може би не си пътувал и работил из Европа. За газа отбелязах как ще става, има и други варианти които се развиват-газ и петрол има в Европа и то много. Ако се налага от време на време ще бомбим мюсулманските катуни и ще им правитизираме петрола. Кофти звучи но живота е суров Абдуле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
ЕС е ресурсно джудже не само откъм петрол и изобщо не е самодостатъчен.ЕС няма шанс в открита търговска война.. не просто индустрията би имала проблем. Хората ще трябва да минат на фотосинтеза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Да, бе държави като Дания, Австрия, Германия и Франция ще си разрушат икономиките и стандарта в името на планетата. Глупости. ЕС става анклав и се изолира. Неща които до сега се произвеждаха в други държави почват да се произвеждат в ЕС. Който спазва стандартите ще продава в ЕС, желаещи ще има, както и желаещи за европейските стоки. Зелената сделка е протекционизам и продължение на търговската война която започна преди години. ЕС така или иначе си е самодостатъчен, огромно население, пари има, пуска се тръбата с газ от Русия и всичко е ок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Идеята на емисиите по дефиниция е контрол и търговска война. На въгл. емисии, на валутните емисии, на бондовите емисии...Емитента е*е.Екологията е за наивници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Ех Боянчо, това би било чудесно, само ако всеки може да търгува (купува, продва И ПЛАЩА) с емисии. Вече се начисляват емисии в отделни пера на самолетни билети напр. Като ще го играем свободен пазар не е ли редно да може и да се плаща с емисии?Това си е рекетьорска схема за луди жаби отвсякъде..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още