IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур вероятно ще започне да отваря границите си до края на годината

Местните власти ще договарят взаимно признаване на ваксинационни сертификати с други държави

09:29 | 14.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Сингапур вероятно ще започне да отваря границите си до края на годината на фона на ускоряването на ваксинациите за коронавируса, коментира премиерът на страната Ли Сиен Лун в телевизионно интервю, цитирано от Ройтерс.

Южноазиатската страна до голяма степен забрани несъществените пътувания, но въведе някои програми за бизнес и официални пътувания. Местните власти обсъждат и взаимното признаване на сертификати за ваксинация с други държави.

„Надявам се, че ако много страни успеят да ваксинират значителни части от тяхното население до края на тази година, ще можем да имаме самочувствието и да сме разработили системите за отваряне на нашите международни граници за безопасно пътуване“, коментира Ли в интервю за ВВС.

„Надяваме се до края на тази или през следващата година границите да започнат да се отварят“, допълва той.

Градът-държава постави ситуацията си с COVID-19 под контрол и разгръща програмата си за ваксинация, след като одобри ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna.

Към 8 март страната с 5,7 млн. души население е приложила малко над 611 000 дози ваксини - много по-бавни темпове в сравнение с по-големите държави. Плановете са обаче до края на годината ваксините да обхванат цялото население.

Ли коментира и няколкото местни случая, регистрирани в последните дни. Според него те ще убедят населението да приеме ваксина.

Сингапур получи и китайската ваксина срещу коронавирус на Sinovac Biotech преди одобрението ѝ. Ли посочва, че страната му оценява ваксината и ще я използва, ако премине стандартите за безопасност и ефективност.

Сингапур и Австралия освен това обсъждат възможността за „въздушен балон“, който да позволи на жителите да пътуват между двете страни без карантина, посочват от сингапурското външно министерство. Предвижда се да се договори взаимно признаване на сертификатите за ваксинация и възобновяването на пътуванията на студенти и с бизнес цел.

Малката, отворена икономика на града-държава регистрира най-тежката си рецесия през 2020 г. заради пандемията и търговското напрежение между САЩ и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още