IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Стефанов: Каквито и политики да предприемем, въглищните централи си отиват

Централите трябва да търсят алтернативи за своето съществуване, защото ще трупат все по-големи загуби, смята експертът

12:02 | 15.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Каквито и политики да предприема правителството, въглищните централи ще излязат от употреба, коментира в ефира на БНР експертът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Той визира рекордните цени на емисиите въглероден диоксид, постигнати в края на миналата седмица - почти 42 евро за тон.

"Колкото по-бързо тези централи бъдат извадени от употреба, толкова по-малко загуби ще бъдат натрупани за българската енергетика и това е развитие, което се очаква от повече от десетилетие", категоричен беше той и припомни амбициите на ЕС, към които вече се присъединяват и САЩ и Китай - безвъглеродна икономика около 2050 г.

Според Стефанов въглищните централи трябва да търсят алтернативи на своето съществуване, защото ще трупат все по-големи загуби.

По-скъпите квоти на въглеродните емисии ще се отразят и върху крайната цена на електроенергията, прогнозира още експертът и обясни, че по-скъпите квоти ще бъдат платени или чрез цената на електроенергията, или чрез данъците.

От началото на годината квотите на европейския пазар поскъпнаха с 26%, посочва Bloomberg. До голяма степен това се дължи на залозите на инвеститори, че ще има още по-стриктни правила за емисиите в общността през следващите месеци.

Има и известно забавяне от страна на Брюксел по отношение на търговете за разпределение на квотите, което също е фактор за възхода на пазарите.

На този етап търговията с емисии е динамична - в края на февруари цените бяха паднали до 37 евро на тон, но в последните дни отново има ръст и прогнозите са, че това ще продължи през цялата година.

Руслан Стефанов очаква като цяло движение на цените на енергията нагоре в световен мащаб. Според него на този етап забавянето на икономиката и липсата на търсене държат ниски цените на горивата у нас и в Европа.

Експертът беше категоричен още, че бизнесът в България няма "евтината алтернатива на зелен ток, каквато имат германските производители". Според него това ще се задълбочи поради забавеното навлизане на нови възобновяеми енергийни източници.

По-ниските цени на електроенергията идват единствено от ВЕИ, а всички останали източници "бутат" цените нагоре, включително и скъпите проекти за ядрени централи, категоричен е експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
grainis
преди 3 години
Защо този и разни други набедени ЕКСПЕРТИ - АМАТЬОРИ не си скъсат дипломите и не вземат да ходят да се гръмнат ?ВСЯКА Въглищна или друга Фосилна, Ядрена, Хидро, Гео, Мео и прочее Централа може да бъде лесно и бързо преустроена - не само да ГОРИ, но и да ПРОИЗВЕЖДА и ИЗНАСЯ за ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ЕВРО Водород и Водород-Хибридно Гориво (MOH Gas) и горивни / двигателни системи, задвижвани от тях . -- https://coal-to-gas.alle.bgВместо Въглища и Уран ТЕЦ-овете и АЕЦ-овете могат да горят 100% Карбон-Неутрална Биомаса от свръхбързо-растящи (1м/ден) Бамбук Беема или Водораслото Гигантски Келп - Macrocystis Pyrifera - Най-Бързорастящия Организъм на Земята - https://horti-energy.alle.bg , на НУЛЕВА и дори ОТРИЦАТЕЛНА Себестойност - https://nula-energia.alle.bgВъпросните растения ще се отглеждат в хипер-интензивни оранжерийни условия на Вертикална Многоетажна Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bgОколо 10% от произведената биомаса ще се суши, и ще захранва, във вид на фино-смляно Прахово Гориво, Прахови Горелки - wtsab.com и Газо-Прахови Турбини и Ел. Генератори.Също така в тази Ферма може да се отглеждат бързорастящи сортове Фъстъци, Ятрофа, Рицин, Сусам и др., за гигантско по обем ежедневно производство - с 2000 пъти по-голям добив от декар заета от Фермата площ, на С-Неутрално Горивно Олио и БиоДизел, на Нулева Себестойност . - https://biodizel.alle.bg По този начин ще спасим Активи на ТЕЦ-ове за десетки милиарди, в които са вложени левчетата на всеки един от нас, на бащите, бабите и дядовците ни, и ще разкрием хиляди нови високоплатени работни места за млади " Бамбук-Земеделци" с бели престилки и Таблет в ръка - независимо от мнението на разни купени майцепродавци и пишман-експерти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
четох преди няколко години анализ за въглищните централи в БГ . хора външни за държавата предлагаха заетите в сектора постепенно да се преобучат за геотермални технологии , отоплителни и електропроизводство . впредвид потенциалът на държавата за геотермална енергия даже правеха сметка , че няма да стигнат ... :))) ... но калинките в администрацията , ни вопъл ни стон ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още