IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви промени чакат търговията с хранителни добавки?

Потребителите ще имат доста по-голям избор в предложения състав от витамини и минерали, посочиха Николай Костов и д-р Димитър Димитров

18:57 | 15.03.21 г. 1
Какви промени чакат търговията с хранителни добавки?

„Досега съществуваше т.нар. осведомителен режим преди пускането на нова хранителна добавка на пазара, а с новата наредба аспектите на предварителния контрол са доста засилени и докато една хранителна добавка не се впише в централизиран регистър, тя не може да излезе на пазара“, припомни д-р Димитров и уточни, че наредбата урежда начина за пренасяне на данните от досегашните служебни регистри към новия регистър.

Според Николай Костов наредбата също така спомага за транспониране на една от директивите за взаимно признаване на стоки, според която ако една добавка е регистрирана в една държава членка, продажбата ѝ на други пазари ще бъде уредена по облекчен режим.

„Променят се и допустимите дози на витамини и минерали в посока увеличаване. Това е двупосочно, тъй като ще спомогне за увеличаване на вноса, но също и на износа. Досега добавки от Европа не можеха да се продават в САЩ например, защото дозите бяха толкова малки, че те на практика не действат“, обясни той.

По думите на д-р Димитров проблемът с хранителните добавки не е толкова свързан с нерегламентирани примеси в тях, колкото с начина на етикетиране и рекламиране. На тях „не могат да се преписват свойства, които са характерни само за лекарствата, както се случва“.

Той посочи, че в наредбата има препратки към други законодателни актове, които са свързани с примеси, които  не бива да бъдат включвани в хранителните добавки.

„Наредбата слага повече ред, потребителите ще имат доста по-голям избор на добавки, а те от своя страна ще имат по-добро действие заради увеличените дози“, заяви Костов.

Ще има ли промени в наредбата за хранителните добавки след общественото обсъждане? Ще се затегне ли контролът при производството и търговията на хранителните добавки? Ще отрази ли регистърът търговците и ще има ли пълен списък на добавките?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“  може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
говнотии , нямащи нищо общо с естествената храна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още