IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победителят в изборите в Нидерландия Рюте: Европейският топ спестовник

Ако финансовото министерство премине в ръцете на коалиционния партньор, това може да направи Нидерландия по-отстъпчива

14:55 | 18.03.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Нидерландският премиер Марк Рюте обича да позира, но по доста необичаен начин. Не на държавни банкети, а на велосипеда си. Рюте обича да кара колело и също така обича да го снимат. В крайна сметка 54-годишният политик има имидж, който да поддържа.

Земен и пестелив, така се продава на пазара и успехът му доказва, че е прав. Рюте управлява Нидерландия от десет години и по всяка вероятност ще продължи да го прави.

Според последни данни неговата дясна либерална Народна партия за свобода и демокрация (VVD) е спечелила 36 от 150 места в долната камара, след преброяването на 63 процента от гласовете.

Така по всичко изглежда, че политикът ще получи четвърти мандат, дори ако вероятно бъде принуден да предприеме няколко отстъпки. А най-важният му коалиционен партньор, ляволибералната D66 на Сигрид Кааг също се чувства укрепен: D66 стана втората по сила партия с 27 места. Партията на свободата на десния популист Хеерт Вилдерс, от друга страна, получи само 17 места.

Рюте заговори за непреодолим вот на доверие. Сега партията трябвало да направи всичко, за да успее. „Програмата пред нас е огромна“, каза той. Най-спешната задача е овладяването на пандемията.

Коалиционният партньор на Рюте D66 излезе на второ място с добавянето на нови осем места. „Каква прекрасна вечер“, приветства партийният лидер и министър на външната търговия Кааг и се качи на най-близката маса, за да отпразнува победата си. Тя поздрави Рюте и благодари на избирателите. „Винаги съм вярвала, че хората в Нидерландия не са екстремни, а умерени и ценят позитивното отношение. И това беше потвърдено тази вечер”, каза Кааг.

Партията на свободата на Вилдерс, от друга страна, загуби три места в сравнение с 2017 г. Той призна, че се е надявал на повече депутатски места, разбира се. „Но мисля, че все още сме третата по големина партия в Нидерландия“.

Нидерландия залага на изпитаното, това е посланието на тридневния вот заради пандемията. Страната избира стабилност – забележително отношение във времена на нарастващо недоволство. Наскоро в редица градове имаше безредици заради ограниченията за ограничаване на пандемията.

Изборната победа на Рюте обаче никога не бе сериозно застрашена, пише Handelsblatt. Дори афера за възстановените детски надбавки, при която хиляди семейства бяха погрешно помолени да възстановят пари, не можа да му навреди.

Силното представяне на премиера ще окаже влияние и върху Европа. Рюте вероятно се чувства насърчен в курса си и в рамките на структурата на властта на ЕС навярно ще остане такъв, какъвто е: тромав партньор. След силното си представяне обаче D66 може да претендира дори за Министерството на финансите, което вероятно би смекчило често безкомпромисното отношение на нидерландското правителство по финансови въпроси.

Сред страните от ЕС Рюте се прочу като убеден защитник на стабилните публични финанси, той е фактически лидер на "Спестовната четворка", неформалната група от правителства на съмишленици от Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия, които се считат за противовес на Южна Европа и нейните традиции в прекомерните харчове.

Рюте се застъпва за силна бюджетна дисциплина и се опълчва срещу дълговия съюз. Да не се осмеляваме да харчим повече - това е визията му за фискална политика за Европа. По време на преговорите за фонда за възстановяване, с който ЕС иска да смекчи икономическите последици от коронавирусната криза, Рюте настоя, че голяма част от помощта не трябва да се дава като безвъзмездни средства, а като заеми.

Нидерландецът обича да посочва икономическата мощ на страната си. Той гледа на родината си като на модел за подражание за останалата част от ЕС. „Пестеливата четворка” не пести пари със съвети, казва той.

В Южна Европа Рюте си спечели врагове с опитите си да „преподава“. А нидерландският премиер понякога изнервя дори и германския финансов министър Олаф Шолц, което се дължи на факта, че Нидерландия, като държава с ниски данъци, изсмуква данъчни приходи от съседите си в ЕС. Поне така гледат на темата във Федералното министерство на финансите в Берлин. И настояват за „справедливо и ефективно данъчно облагане“.

Но въпреки целия му ентусиазъм спрямо „етиката за постене“: иначе скромният Марк Рюте не е склонен да се откаже от данъчните облекчения за Нидерландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Остана ли някой в Европа който да не е популист? Освен Меркел която винаги го играеше либерал заради миналото на Германия, всички са популисти, националисти и новоизлюпени диктатори грандомани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
beinsa
преди 3 години
Много слаб политик е Рюте.С него няма да видим Шенген скоро. Популист е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още