IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блинкен подкрепи НАТО, но "Северен поток 2" остава ябълка на раздора

Страните членки на алианса приветстваха промяната на тона след четирите години на конфронтация при Тръмп

16:28 | 23.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкен обеща възстановяване и ревитализиране на НАТО след мъчителни четири години, когато Вашингтон определи трансатлантическия военен алианс като остарял, разделен и в криза, предава Ройтерс.

Блинкен, който стана първият американски високопоставен официален представител на посещение в централата на НАТО в Брюксел, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност през януари, заяви, че алиансът е в повратна точка, но може да излезе по-силен след вътрешни спорове заради Турция и руския газ.

„Дойдох тук, за да изразя непоколебимия ангажимент на САЩ към НАТО“, каза Блинкен пред репортери, след като се срещна с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг. „САЩ искат да възстановим нашето партньорство, на първо място с нашите съюзници от НАТО, искаме да ревитализираме алианса“, изтъкна той.

След четири години на търкания с Вашингтон при президентството на Доналд Тръмп, който заяви, че алиансът е остарял и критикува съюзниците заради целите им за разходи за отбрана, европейските страни членки изразиха задоволство от промяната в тона, като заявиха, че отново са консултирани по стратегията.

„Последното нещо, което можем да си позволим, е да приемаме този алианс за даденост“, каза Блинкен, който е дългогодишен довереник на Байдън. Новият американски президент иска да поправи щетите от политиката на Тръмп „Америка на първо място“.

„Процесът на изправяне пред собствените ни недостатъци може да е много болезнен. Той може да е грозен, но в крайна сметка, поне днес, излизаме по-добри и по-силни за него“, каза Блинкен.

Той заяви, че военният възход на Китай и опитите на Русия за дестабилизиране на Запада са заплахи, които изискват обединение на страните от НАТО, като призова Турция да следва линията на алианса.

След като вече закупи руско оръжие, Турция за кратко блокира плановете за отбрана на НАТО през 2019 г. и започна офанзива срещу подкрепяните от САЩ бунтовници в Сирия, с което накара френския президент Еманюел Макрон да заяви, че НАТО е в състояние на „мозъчна смърт“.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан изрази задоволство от изказването на Блинкен и заяви, че НАТО, създадена през 1949 г. за сдържане на военната заплаха от СССР, е „преоткрила“ своето по-добро аз.

„Не може да има европейска отбрана без НАТО, нито релевантна НАТО без европейските страни“, отбеляза той в централата на алианса, където външните министри се срещнаха лично за първи път тази година заради COVID-19.

Афганистан, „Северен поток 2“

Столтенберг очерта области, в които НАТО може да се модернизира – от климатичните мерки до по-устойчиво финансиране на военните операции и пренасочване на вниманието на алианса в подкрепа на Запада срещу технологичната дързост и нарастващите въоръжени сили на Китай.

В отговор на въпрос за възможно изтегляне от Афганистан, където САЩ воюват от 2001 г., Блинкен заяви, че САЩ все още не са приключили прегледа на вариантите и той ще се вслуша и ще се консултира със съюзниците. Външните министри от НАТО ще обсъдят Афганистан по-късно днес.

Германският външен министър Хайко Маас предупреди, че преждевременно изтегляне може да доведе до бърза загуба на постигнатото в областта на сигурността, образованието, инфраструктурата и човешките права. „Искаме основано на условия оттегляне на всички сили от Афганистан“, посочи той.

Стремежът на Германия за завършване на строителството на газопровода „Северен поток 2“  под Балтийско море от Русия отново раздели съюзниците. Блинкен каза, че газопроводът е против интересите на ЕС и може да подкопае Украйна. Той допълни, че ще обсъди въпроса с Маас.

„Президентът Байдън е много ясен, той вярва, че газопроводът е лоша идея - лоша за Европа, лоша за САЩ и в крайна сметка в противоречие със собствените цели за ЕС в областта на сигурността“, каза Блинкен.

„Той има потенциала да подкопае интересите на Украйна, Полша и редица близки партньори и съюзници“, каза още той и допълни, че американските закони изискват от Вашингтон да наложи санкции на компаниите, които участват в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 3 години
САЩ нали бяха много велики и щяха да напускат НАТО. Оказа се че, колкото и да си голям и силен, без приятели и съюзници не можеш да направиш нищо. Да видим английските им братовчеди колко време ще изкарат да се правят на велики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още