IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Керемедчиев: Черно море ще е една от конфликтните точки в следващите години

Увеличава се натискът върху руските интереси и Европа ще се превърне в плацдарм на противоречието между Вашингтон и Москва, посочи бившият зам.-министър

14:02 | 24.03.21 г. 5
М. Керемедчиев: Черно море ще е една от конфликтните точки в следващите години

„Забелязва се едно дислоциране на военни сили от Запад на Изток и се увеличават ученията в региона, като от март до юни на Балканите ще се проведе едно от най-мащабните учения за стиковане на силите. Това показа решимостта на НАТО за повишаване на боеспособността на армиите на Изток. Русия също повишава капацитета си в Черно море, като премести кораби от Северно към Черно море“, обясни Керемедчиев.

Според него интересът на НАТО се измества от Турция към Гърция, България и Румъния. По думите му превъоръжаването на армията на България не е във фокуса на руското разузнаване в момента, а тези нарастващи координационни учения.

„Влизаме в един период на Студена балканска война“, смята бившият заместник-министър на външните работи.

Керемедчиев напомни, че винаги, когато демократите са на власт в САЩ, се забелязва изостряне на отношенията с Русия и допирната точка е Европа и България, която е на предната линия на източното крило.

„От тази гледна точка ясно се вижда увеличаване на натиска върху руските интереси в региона и Европа ще се превърне в плацдарм на противоречието между Вашингтон и Москва", очаква той.

Според Керемедчиев има много рязка ескалация на противопоставянето след встъпването в длъжност на Джо Байдън.

„Той нарече Путин с епитети, които не са използвани никога досега“, каза той и смята, че ще станем свидетели на увеличение на санкциите срещу „Северен поток 2“, който е завършен на 95%. Бившият заместник-министър на външните работи е на мнение, че САЩ ще направят всичко по силите си проектът да не бъде завършен.

"Подобно нещо се очаква и за „Южен поток“, тъй като това са вратите на руското влияние в региона", коментира Керемедчиев. Той е убеден, че това противопоставяне ще доведе и до противоречие между европейските съюзници в НАТО.

Ще се подновят ли трансатлантическите отношения в НАТО? Има ли България кадри, които да работят за сигурността на държавата и ЕС? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
зер сега не е конфликтно... всичкото мутра се бори да строи !Даже е редно баш Мутрата да направи обществена поръчка за нова първа линия ! .. така де, да стимулира туризЪма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
само мерене на пищовите , нали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Къв горещ конфликт ти се привижда не тебе. Държава от НАТО не може да бъде нападната от Русия, както и НАТО не може да нападне Русия. Това значи ядрена война и край на света. Или ти не си чувал за тези неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
покрай сухото и суровото ... куче което не знае да лае , само вкарва вълка в кошарата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Invcom
преди 3 години
Надявам се когато конфликта от студен се превърне в горещ, руснаците да отчетат факта, че решенията се взимат в София, а не във Варна... та ако ще падат пак бомби и ракети нека да не е по черноморието, а да е около парламента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още