IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

25% от земеделската земя в ЕС трябва да е за биологично производство до 2030 г.

ЕК ще стимулира и потреблението на органични храни, става ясно от нов план за действие

14:23 | 25.03.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтрес</em></p>

Снимка: Архив Ройтрес

До 2030 година на 25% от земеделската земя в ЕС трябва се развива биологично земеделие, гласи нов план на Европейската комисия (ЕК). От Брюксел залагат и на повишаването на биологичните аквакултури до края на десетилетието.

Към момента в ЕС за биологично земеделие се използва между 0,5% и над 25% от земеделските площи в различните европейски държави.

Органичните ферми имат ограничен отпечатък върху околната среда и насърчава отговорното използване на енергия и природните ресурси, запазване на биоразнообразието и т.н. Проучванията показват, че полетата, на които се развива биологично земеделие, имат с 30% по-голямо биоразнообразие.

За целта ще бъдат мобилизирани средства от Общата селскостопанска политика (ОСП), както и от фонда за рибарство и аквакултури, става ясно от съобщение на ЕК.

В новия план са предвидени 23 действия, структурирани в 3 направления — стимулиране на потреблението, увеличаване на производството и по-нататъшно подобряване на устойчивостта на сектора . По този начин в Брюксел се надяват да бъде осигурен балансиран растеж на сектора.

За стимулиране на потреблението на органични продукти са предвидени различни кампании, включително и включването им в схемите за хранене в училищата, както и в обществени столове.

Но за да се повиши потреблението на тези храни, основен фактор е да бъдат премахнати лоши практики и да се подобри проследяемостта на органичните продукти. За целта трябва да има система за строг контрол и изграждане на база данни на европейските производители, които са сертифицирани като биологични. Този регистър може да се разшири на по-късен етап и да включва и производители от трети страни.

Втората стъпка в плана за действие е окуражаване на органичното земеделие. По това направление е предвидена работа и с малките производители, като например организиране на канали за доставка, за да може и тяхната продукция да стигне до пазара.

Комисията ще подкрепя и научни изследвания и иновации за сектора, като например подхранване на почвите в съзвучие с правилата за биологично земеделие.

На 1 януари 2022 година в сила влиза законодателство в подкрепа на биологичното земеделие, припомнят още от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 3 години
защо не 75% био, а само 25% след като колите може да са само на ток, защо храната не може!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Изкъпи се с нафта следващия път и разбери как се чустват растенията био и хербицидно-пестицидните. На ГМО растенията може и да им харесва, примерно ако имаш рак на кожата след дус с нафта може да се почуатваш и по добре...за кратко - за шелфтайма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
doba
преди 3 години
Честно казано, аз за не-биологично и не-органично земеделие не съм чувал.Не разбирам какво имат впредвид в ЕК?..АКО някой има инфо по темата, моля да сподели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още