IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street се възстанови след два поредни дни на спадове

Акциите на Nike поевтиняха с 3,3% на фона на ескалиращото напрежение между Пекин и Вашингтон относно конфликта около западните модни марки

23:28 | 25.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха днешната сесия на зелена територия, възстановявайки се след две поредни сесии на спадове, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна със 199,42 пункта, или с 0,62%, до ниво от 32 619,48 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,52% до 3909,52 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite нарасна с 0,12 на сто до 12 977,58 пункта.

Акциите на Microsoft, Facebook и Amazon поевтиняха съответно с 1,32%, 1,2 на сто и 1,3%.

Цената на книжата на Apple и Tesla се повиши съответно с 0,4% и 1,6 на сто.

Акциите на Nike поевтиняха с 3,3% на фона на ескалиращото напрежение между Пекин и Вашингтон относно конфликта около западните модни марки. По-рано днес Комунистическата партия в Китай атакува H&M и други марки за облекло и обувки в отговор на западните санкции срещу представители на китайската власт, обвинени в нарушаване на човешките права в региона Синдзян. Партийният вестник Global Times писа, че Burberry, Adidas, Nike и New Balance са направили „резки забележки“ относно памука в Синдзян още преди две години. В отделна статия медията цитира изявление на Zara, в което се казва, че компанията има „нулева толерантност към принудителния труд“.

Популярни личности, включително известния изпълнител и актьор Уан Ибо, обявиха, че развалят договорите си с H&M и Nike.

щатски щатски

Икономистите обърнаха внимание и на данните за заявленията за безработица в САЩ, които се понижиха до ниското си ниво от година насам. Подадените за първи път заявления за помощи при безработица по редовните държавни програми са намалели с 97 хил. броя до 684 хиляди през седмицата, приключила на 20 март, показват данните на Министерството на труда. На некоригирана основа молбите са се понижили със 100 412 броя до 656 789 броя през миналата седмица, като най-големи спадове са отчетени в Илинойс и Охайо. 

Във фокуса на пазара беше и първата официална пресконференция на президента на САЩ Джо Байдън, който заяви, че си поставя за цел да администрира 200 милиона дози ваксини срещу Covid-19 до края на април, увеличавайки двойно целта си за първите 100 дни, откакто встъпи в длъжност като държавен глава.

По време на продължилата около час пресконференция Байдън обърна внимание на вътрешнополитически теми като отрече критики, че по-смекчения му подход към имиграцията е довел до повече деца по южната граница.

Toй също се изказа остро срещу водените от републиканци опити в някои щати за налагане на рестрикции при гласуване.

Акциите се възстановиха от по-ранните спадове, които бяха предизвикани от думите на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, който намекна, че един ден ще започне намаляване на стимулите, които поддържат пазара по време на кризата.

„Много постепенно с течение на времето и с голяма прозрачност, когато икономиката се възстанови напълно, ще оттеглим подкрепата, която предоставяхме по време на извънредната ситуация“, каза Пауъл пред „Morning Edition“ по радио NPR.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 1,633% и 2,353 на сто.

Доларовият индекс записа ръст в стойността от 0,35 на сто до 92,86 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 4,19 на сто до 61,71 долара за барел, докато фючърсите върху американския WTI поевтиняха с 4,28% до 58,56 долара за барел.

Цената на златото се понижи с 0,5% до 1725,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
viktor123
преди 3 години
Трябва да включвате и цената на Биткойна вече в такива статии :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още