IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайван: Търговската война кара Китай да краде технологии и таланти

Желанието на Пекин да подсили собствената си индустрия за чипове води до отчаяни действия

10:38 | 31.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Търговската война между Съединените щати и Китай принуждава Пекин да увеличи усилията си за кражби на технологии и привличане на таланти от Тайван, така че да направи собствената си индустрия за чипове по-малко зависима от други, обяви тайванското правителство, цитирано от Ройтерс.

Вашингтон се прицели в китайската технологична индустрия по време на ожесточения търговски спор, налагайки санкции на фирми, включително на гиганта в телекомуникационното оборудване Huawei Technologies, посочвайки, че те са заплаха за националната сигурност. Всичко това успя да ядоса Пекин.

В Китай се твърди, че Тайван е дом на процъфтяваща и водеща в глобален мащаб индустрия за чипове, а правителтвото отдавна се притеснява от усилията на Пекин да копира този успех – чрез справедливи средства или не чак толкова.

По време на заседание на парламентарна комисия министърът на икономиката на Тайван Уанг Мейхуа заяви, че търговската война е създала нови рискове. Коментарът му беше по повод въпрос за това как страната ще отговори на „червената верига на доставките“ – препратка към цвета на управляващата Комунистическа партия в Китай.

„Засегнато от технологичната война между САЩ и Китай, развитието на индустрията за полупроводници в континентален Китай е възпрепятствано, но те все още са ангажирани с развитието на индустрията“, каза Уанг.

По думите ѝ, за да постигне самодостатъчност на веригата на доставките, Пекин разчита на проникване в чужди системи и кражби, така че да постигне целта си възможно най-бързо.

Работниците в индустрията за чипове в Тайван имат богат опит и говорят същия език, което означава, че са „естествена цел“ за Китай, допълва тя.

Китайската служба по тайванските въпроси не е отговорила веднага на запитванията за коментар.

Хъ Му-юан, заместник-ръководител на Тайванското бюро за национална сигурност, заяви, че усилията на Китай представляват заплаха не само за Тайван, но и за Япония и Южна Корея, заплашвайки световната търговия и лоялната конкуренция.

„Нещо повече, китайските комунисти крадат интелектуална собственост на други страни, за да засилят собствената си мощ“, допълва той.

Тайван има строги закони за предотвратяване на това, но представители на властите предупреждават, че Китай се опитва да ги заобиколи, като създава компании на острова, използва тайвански централи и други методи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Нещо повече, китайските комунисти крадат интелектуална собственост на други страни, за да засилят собствената си мощ, допълва той.Нищо ново под слънцето. И съвецките , и нашите тук правеха същото през втората половина на 20 век..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още