IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесионери искат освобождаване от такси срещу безплатни чадъри на плажа

Държавата да доплати на концесионера да се грижи за плажа при нужда, предлагат от БХРА

17:47 | 31.03.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Чадърите и шезлонгите на плажа да са напълно безплатни поне през следващите 3 години срещу освобождаване от концесионни такси и плащания на концесионерите и наемателите на плажовете. За това настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Те са изпратили предложенията си до премиера Бойко Борисов и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова

Организацията възразява срещу предвидените промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), свързани с цените на плажните услуги. В проекта за промени, публикуван преди дни, се предлага концесионерите и наемателите на плажове и това лято да получат отстъпки от дължимите към държавата плащания, ако намалят цената на плажните принадлежности с поне 50%.

От БХРА обаче настояват за освобождаване от концесионна такса на плажовете за срок от 3 години срещу ангажимент за предоставяне на безплатни шезлонги и чадъри на плажовете. 

Според тях това  е една от мерките за оцеляване на летния ваканционен туризъм.

За целта държавата следва да освободи от концесионни такси и плащания концесионерите и наемателите на плажовете срещу ангажимент за предоставяне на безплатни шезлонги и чадъри. А в случай, че е необходимо, държавата и да доплати на концесионера да се грижи за плажа, пише в становището. Предоставените услуги трябва да са безплатни или да са на изключително ниски цени. Като под ниска цена ние не разбираме по 5 лв. за чадър или шезлонг, уточнява се в писмото.

В аргументите на бранша се посочва още, че излизането от тежката криза ще изисква време през следващите минимум 3-4 години, през което ще бъдем и в остра битка за всеки турист с нашите основни конкурентни пазари – Турция, Гърция, Египет, Хърватия. Тези държави освен огромни бюджети за реклама предлагат на местния бизнес и сериозни стимули за привличане интереса на туроператори, агенти и туристи към съответната дестинация.

За разлика от хотелиерите в конкурентните ни дестинации, в които рискът се поема от държавата и хотелиерите се подпомагат сериозно, в България единственият сектор от туризма, който не е подпомогнат и обезщетен, е хотелиерството, се казва още в писмото до премиера.

В момента оцеляването на летния ваканционен туризъм е под въпрос и основно зависи от това дали държавата би се лишила от концесионните възнаграждения (50% от тях отиват в общините) на стойност 8 млн. лв., изчисляват от БХРА. Според тях държавата може да се лиши от тези 8 млн. лв. в името на оцеляването на летния ваканционен туризъм.
От организацията също така не са съгласни с изтъкнатите доводи за увеличаване площта на заведенията по плажа.

С така направеното предложение, вместо да подсигурим колкото се може повече плажна ивица с цел разполагане на повече чадъри в съответствие с мерките срещу КОВИД- 19, се постига обратен ефект, т.е. намаляване на пространството и възможностите за летуване. С допускане на това предложение, заведенията по плажа ще превземат голяма част от територията, пише в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
SSS55
преди 2 години
Едно не мога да разбера. То няма хора те искат да увеличават площта на заведенията. Миналата година на "Царския плаж" работиха по-дълго от 50% от заведенията, и бяха празни! Мисля, че идеята за минимални цени на чадърите ще привлече плажуващи, които ще искат и заведения. Не разбирам какви книги четат концесионерите. Сами си режат клона на който седят??? Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още