IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ готви многомилиардна програма за подпомагане на държавите заради пандемията

Планът за разпределение на специални права на тираж (СПТ) на стойност 650 млрд. долара получи сериозна доза критики

13:14 | 02.04.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Страните от ЕС трябва да бъдат сред основните бенефициенти на плана за разпределение на специални права на тираж (СПТ) на стойност 650 млрд. долара, който предстои да бъде одобрен по време на срещата на международните лидери на 5 април, предава Euractiv.

Планът, последван от месеци на спорове и промяна на мнението от страна на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, е насочен главно към подпомагане на развиващите се страни, чиито икономики са се сблъскали с рецесията, но имат по-малка фискална възможност от богатите държави за въвеждане на стимулиращи програми .

СПТ представляват кошница от пет валути - щатски долар, евро, китайски юан, японска йена и британски паунд, използвани от страните членки на МВФ за допълване на официалните им резерви.

През февруари финансовите министри на ЕС подкрепиха използването на СПТ и удължаването на инициативата на Г-20 за замразяване на задълженията по заеми за най-бедните страни в света.

Общата сума по програмата вероятно ще бъде определена следващата седмица. Италия, която е председател на Г-20 тази година, подкрепи размер от 500 млрд. долара.

Междувременно американският министър на финансите Джанет Йелън също подкрепи разпределението на СПТ, като промени позицията на правителството на бившия президент Доналд Тръмп, въпреки че настоя международните лидери да се споразумеят за „набор от общи параметри за по-голяма прозрачност и отчетност за това как ще се използват СПТ".

Съгласно съществуващите правила по-голямата част от СПТ ще бъдат разпределени за богати държави. Африканските държави ще получат общо 6,4% в сравнение с 25,72% от квотите на МВФ, държани от членовете на ЕС, които потенциално биха могли да им дадат достъп до над 167 млрд. долара.

Тези 167 милиарда долара ще бъдат в допълнение към националните стимулиращи мерки и Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, който ще изплати 672,5 млрд. евро заеми и безвъзмездни средства.

Не е ясно дали условията и разпределението на средствата ще бъдат променени, въпреки че мнозина настояват Г-20 да преразпредели своя дял в полза на страни с ниски доходи или чрез дарения, или чрез доверителния фонд на МВФ за намаляване на бедността.

Нито ЕС, нито богатите държави до момента са изявили намерение да преразпределят или дарят своя дял.

Критиците твърдят, че СПТ не са нито прозрачни, нито целенасочени и ще възнаградят правителствата с лошо икономическо управление.

МВФ разпредели 107 млрд. долара за бедните и страните със среден доход, след като настъпи пандемията, докато инициативата на Г-20 за временно замразяване на дълга е на обща стойност само 5 млрд. долара и е обхванала 40 държави от старта си през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"подпомагането" на държавите заради пандемията не е нищо друго освен ушиване в дългове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
vaskodd
преди 2 години
Отдавна фиатните пари не са истински пари, особено след 2008. Неадекватните мерки на централните банки и политиците с това печатане и раздаване на килограм водят до натрупване на изкривявания в икономиките и ще дойде момента в който ще има голяма корекция. Но цената пак ще я платят работещите, а не политиците или банкерите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 2 години
Въведеното неправилно емитиране на пари създава неограничени щети.Сега правителството пренебрегва неправилната процедура за пари. Пандемията COVID-19 е много силен стимулатор за щети.Ако не е налична грешката при ползване на пари, държавата нямаше да има сегашни дългове.При запазване на разпространената в света държавна грешка, дори с трилиони долари заеми от Международният валутен фонд е невъзможно устойчиво спасение на глобалната стопанство.Спасението на съответна държава от нови щети е възможно с подобрено емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още