IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия: НАТО провокира глобално състезание по въоръжаване

През миналата година организацията е похарчила 1,09 трилиона долара за въоръжаване

19:11 | 04.04.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Седалището на НАТО. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Седалището на НАТО. Снимка: Архив Ройтерс

Разходите за отбрана на страните от НАТО се увеличават със 7,4 на сто и с тази политика Алианскът провокира глобално състезание по въоръжаването, коментира руското Министерство на външните работи в своя акаунт в Twitter. Изявлението е във връзка с 72-та годишнина от създаването на Северноатлантическия блок.

Според публикацията през миналата година страните от НАТО са похарчили 1,09 трилиона долара. За сравнение Русия е похарчила 0,05 трилиона долара, става ясно още от публикуваната в социалната мрежа графика.

Останалите държави по света са похарчили 0,79 трилиона долара.

мид мид

Източник: Министерство на външните работи на Русия

НАТО е създадена с подписването на Северноатлантическия договор на 4 април 1949 година от 12 държави, сред които Белгия, Великобритания, САЩ и Франция. Седалището на организацията е в Брюксел. Към момента в пакта членуват 30 държави, включително и България (от 2004 година).

Последният член е Северна Македония, която влезе в организацията през 2020 година. Дълги години членството на Скопие беше блокирано от спора за името с Гърция.

НАТО се ангажира с мирното разрешаване на спорове, коментират целите си от организацията.

Ако дипломатическите усилия се провалят, пактът има военната сила да предприеме операции за управление на кризи.

Те се извършват съгласно клаузата за колективна отбрана от учредителния договор на НАТО - член 5 от Договора от Вашингтон или по мандат на ООН, самостоятелно или в сътрудничество с други държави и международни организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Имаше и една не толкова стара идея-Русия в ЕС, свободна зона за движение и търговия от Лисабон до Владивосток. И всичко вървеше добре. ЕС наливаше пари в Русия, Путин го посрещаха като цар в Брюксел. После станаха панаирите в Украйна. Путин нещо прищрака и всичко се разпадна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
има една стара идея на няколко десетилетия ... рассия в нато ... но това поколение политици , което управлява в момента 1/6 от земната суша трябва да се пенсионира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
korn
преди 3 години
И кво, в НАТО членуват 30 държави, Русия е една държава. Ако пръснем 1,09 трилиона на 30, излиза че Русия харчи повече от всяка една държава за въоръжение. Интересно е че, не се отбелязва че Китай всяка година е с по голям бюджет за отбрана, който надминава руския.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 3 години
... къде сте тръгнали към А група, без купа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още