IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите коментари на политическите лидери

ГЕРБ загуби тези избори, а протестният вот спечели, Борисов няма да е динозавър, твърдят председателите на някои партии. От БСП не коментират резултатите

21:09 | 04.04.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Шест политически формации със сигурност влизат в следващия парламент, показват финалните екзитпол резултати на Gallup International.

Ето какви са първите коментари на лидерите на влизащите в новия парламент формации.

ГЕРБ ще коментира тези избори, след като бъдат ясни резултатите, заяви пред журналисти Любен Дилов - син, водач на листата на коалицията ГЕРБ - СДС в Бургас. "Важно е да си дадем сметка дали да похарчим още милиони за нови избори... Това е предложение към разума на всички, които ще бъдат в следващия парламент", каза той, цитиран от БНР.

За Дилов множеството партии и коалиции, които влизат в Народното събрание, е "щастлив резултат". 

"Българските избиратели заложиха на промяната", категоричен беше лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той също посочи, че в неговата партия ще направят анализ на тези избори едва след като станат ясни окончателните резултати. Тогава ще стане ясно и с коя партия може да се коалира ДПС.

"Всичко е вариант", каза той пред журналисти и допълни, че не е коректно да се правят анализи на базата на дискусиите в студиата на телевизиите. В момента аналзаторите не правят политически модели и конфигурации, а аритметични сметки, каза още Карадайъ.

„Не сме изненадани от резултата от изборите, виждаме началото на трудна промяна, която поискаха българските граждани“, каза по БНТ Христо Иванов, съпредседателят на "Демократична България".

„Потенциалът на формацията не се изчерпва от тези резултати, успяхме да отключим нова енергия включително и извън България. Виждаме, че Бойко Борисов може да печели с административен и финансов ресурс, но не може да вземе властта“, заяви Иванов.

„Борисов просто вече няма да е на хоризонта в роля на динозавър, а ДПС вече няма да е вечният балансьор“, допълни той.

„Нека видим дали този парламент има потенциал за работа... Не сме готови да влезем в разговор за коалиции“, коментира още Иванов.

„ГЕРБ загуби тези избори, протестният вот спечели“. Това беше първият коментар на изборните резултати на Мая Манолова, съпредседател на коалиция "Изправи се! Мутри вън!". Със сигурност вотът за нас е подценен от социолозите, така беше и на местните избори, където се явявах с Фандъкова, припомни пред БНТ Манолова.

„Влизаме със сериозна и стабилна парламентарна група. Хората излязоха и гласуваха въпреки опитите на властта да ги сплаши. Хората искат промяна, искат парламент с висока представителност, коментира още Манолова.

На въпрос с кого е склонна да се коалира "Изправи се! Мутри вън!", Манолова каза, че ще се изчакат окончателните резултати. 

При никакви условия няма да подкрепяме ГЕРБ и ДПС, заяви Манолова. "Демократична България" и "Има такъв народ" не са наши конкуренти, ние сме партньори и голямата битка беше срещу партията на статуквото, допълни тя.

„Чувствам, че Бойко си отиде. Това не е непременно повод за празник. Тепърва започва трудното“, каза пред bTV Николай Хаджигенов, съпредседател на коалиция "Изправи се! Мутри вън!".

„Нашата коалиция прилича на минимодел на това, което ще трябва да се случи в Народното събрание – за да може всеки да потъпка егото си и да извадим България от кризата“, каза от своя страна Арман Бабикян.

„Слави Трифонов, Христо Иванов - това са хора, с които сме готови да работим. Ще работим с тези, които искат промяна на страната ни“, каза още той.

За да не си задавате излишни въпроси тази вечер: Имам симптоми на ковид и си правя необходимите изследвания. И тъй като...

Публикувахте от Слави Т. Трифонов в Неделя, 4 април 2021 г.

„За да не си задавате излишни въпроси тази вечер: Имам симптоми на Covid и си правя необходимите изследвания. И тъй като личната отговорност го изисква, съвсем логично съм се самоизолирал", написа във Facebook профила си неформалният лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Според него не това е важно, а това, което се е случило днес.

"Важно е това, което вие направихте днес. Ако сте си задавали въпроса как изглежда суверенът, ето така изглежда. Обикновено след изборите всички партии се обявяват за победители. Днес победителите сте вие! Вие си поискахте властта и промяната е неизбежна", заключава Трифонов.

"Това, което казахме на обществото - България се нуждае от промяна. Мисля, че бяхме чути, ние се надяваме на много добър резултат", заяви заяви вторият в листата на ДПС в Кърджали Хасан Азис.

"През цялата кампания казвахме - България се нуждае от обединяване на партиите, от диалог, независимо от шарения състав в парламента. Ако приоритетите надделеят, мисля, че може да се постигне успех и в този парламент", допълни Азис. ДПС изключва националистическите партии от този диалог.

"ВМРО успя да мобилизира патриотичния вот в България", беше първият коментар на председателя на предизборния щаб на партията Юлиан Ангелов.

"Надявам се резулатът да е по-висок от прогнозите на социологическите агенции. Загубихме може би от това, че нямаше как да се проведе нормална кампания, както на други избори, тоест среща с повече избиратели. ВМРО направи една от най-добрите кампнии от всички партии в България. Надявам се да имаме добър краен резултат", посочи Ангелов.

"Нека изчакаме окончателните изборни резултати", коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов веднага след оповестяването на първите прогнозни резултати от социологическите агенции. Той благодари на всички българи, които излязоха да гласуват.

На въпрос с кого неговата партия би се коалирала, той отговори уклончиво: "Нека видим какво мислят отделните политически лидери". „Няма вариант, при който ВМРО ще търси коалиции с ДПС“, заяви лидерът на ВМРО. Той определи като унижение гласуването в Турция. 

„Гласуването в Турция беше тотално неконтролируемо, агитация се водеше на турски език, хората там не говореха на български. Възможно ли е в една секция в чужбина, в която не говорят на български, да гласуват 1505 човека, както е в Чорлу. Кому бе нужно това унижение с гласуването в Турция“, заяви Каракачанов пред Нова тв. 

Според него има два варианта - единият е да надделее политическият егоизъм и борбата за власт, а другият - да надделее здравият разум.

"При второто е политиците да обърнат внимание на Covid кризата, циганизацията, демографската криза, доходите. Това е въпрос на желание. Ако българските политически лидери решат да се правят на интересни, няма да има разлика от това, което е било", заяви Каракачанов.  

От БСП извършват паралелно преброяване и когато видят окончателните резултати, ще отговарят на въпроси. Това обяви Георги Свиленски на брифинг в централата на партията. Ще коментираме истински резултати, определени от ЦИК, заяви той и благодари на българите, че въпреки страховете от пандемията не се изплашиха и гласуваха.

„Извършваме пълно паралелно преброяване във всички секции в страната. Резултатите от него ще ви бъдат предоставени веднага, след като имаме всички протоколи. И се надяваме, разбира се, тези резултатите да съвпаднат с тези резултати, които след това ще обяви ЦИК”, каза Свиленски.

Коалициите в новия парламент обаче никак няма да бъдат лесни. Съпредседателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира, че няма да управляват заедно с БСП, ГЕРБ, ДПС и ВМРО. "Ако се стигне до нов избор - нов избор. В крайна сметка, това е начинът на демокрацията - през избори да стигнем до решение", каза той пред телевизия 7/8.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Чиба бе, гледай си там колхоза и калищака, дрънканиците на жужето и не ни занимавай с празната си кратуна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Бойче, в момента дават:Москва, Кремль, Путин - 100 пъти по-интересно.Дядя Вова насмита губернаторите, че не вземали заеми от държавата, а от частни банки.Кой да ти гледа твоят българоговорящ генерал губернатор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 3 години
Вие видяхте ли някой от лидерите на ГЕРБ да е коментирал изборите след края на изборния ден? Защото ние следим и досега не видяхме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
stiano
преди 3 години
Аз до колкото гледам за сега ГЕРБ печели КОЙ ги пише тия статии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още