IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган получи нов шамар от военните

Отговорът на президента очаквано са светкавични арести във връзка с декларация за достъпа от и за Черно море

11:41 | 05.04.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед към Босфора. <em>Снимка: Getty</em></p>

Изглед към Босфора. Снимка: Getty

Турският президент Реджеп Ердоган свика на извънредна среща в понеделник кабинета и други държавни представители, след като група пенсионирани адмирали отправи остра критика към позицията на правителството по ключова конвенция. Ходът на военните се приема като директно предизвикателство към авторитета на държавния глава, съобщава Bloomberg.

В турската история армията винаги е имала активна роля в политическия живот, въпреки че след неуспешния преврат от 2016 г. опозиционните сили в нея бяха до голяма степен елиминирани, включително и по-високите ѝ етажи.

Комуникационният директор на президента Фахретин Алтън обвини в неделя адмиралите в намеци, че правителството трябва да бъде свалено. По думите му прокуратурата е започнала разследване на случая.

Междувременно в понеделник сутринта стана ясно, че налице са и първите арести.

Задържани са десетима души от общо 104, подписали се под текста. От кабинета на главния прокурор на Анкара съобщиха, че са издадени заповеди за ареста на десетима души. Прокуратурата също така е издала заповед за явяване пред полицията в рамките на три дни на други четирима заподозрени, като те не са били арестувани заради напредналата им възраст, съобщава турското издание Hurriyet Daily News.

Срещата на кабинета ще се състои в 15 ч., след което ще се проведе и заседание на изпълнителния комитет на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Групата от бивши адмирали заяви в обща позиция в събота, че е погрешно правителството да оспорва бъдещето на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която според тях е гаранция за сигурността в Черно море.

Конвенцията за черноморските проливи е международно споразумение, което регламентира режима на преминаване на военноморски съдове през черноморските проливи, като дава на Турция значителен контрол върху тях. Конвенцията ограничава до 21 дни присъствието в Черно море на военни кораби, които не са на някои от граничещите държави, и забранява преминаването на самолетоносачи от всякакъв произход.

Адмиралите публикуваха своята позиция малко след като председателят на парламента Мустафа Шентоп заяви, че Ердоган има властта да оттегли Турция от споразумението, ако иска. Впоследствие той заяви, че с изказването си е искал да подчертае правомощията на президента, а не да вменява определен политически дневен ред.

Неговият коментар разпали отново и дебата около Истанбулския канал – многомилиардния проект на Ердоган за изкуствен канал през Истанбул, който да е паралелен на Босфора.

Миналата седмица турският министър на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу заяви, че в съвсем скоро време трябва да започне строителството на канала, но не даде конкретни дати. Целта на проекта, според властите, е да се облекчи трафика през Босфора и да се избегнат инциденти като този в Суецкия канал, където корабът Ever Given блокира преминаването за почти седмица.

Позицията на бившите адмирали „не цели нищо друго, освен да навреди на демокрацията и мотивацията и духа на турските въоръжени сили“, се казва в позиция на турското министерство на отбраната. „Вярваме, че турската правосъдна система ще предприеме необходимите стъпки“, посочват още от ведомството.

Коментарите на властите във връзка с позицията на адмиралите гравитираха около намеци за опит за преврат. Вицепрезидентът Фуат Октай разкритикува привържениците на преврата, които „не искат да приемат“ волята на народа и атакуват демократичните институции.

Говорителят на президента Ибрахим Калън пък заяви, че позицията на военните „напомня на периодите на преврати“. „Знайте си мястото и останете там“, каза още той, цитиран от Hurriyet Daily News.

Според критици на Истанбулския канал той представлява риск за околната среда и ще направи най-големия турски град на практика непригоден за живот.

Декларацията на пенсионираните адмирали от военноморските сили критикува правителството за това, че отваря път за дебат около възможното оттегляне от Конвенцията от Монтрьо. „Република Турция може да се окаже изправена пред най-опасните събития, рискове и заплахи, които са примери в историята“, се казва в декларацията на военните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
alex8712
преди 3 години
Мотивацията на Ердоган е икономическа, не военна. Конвенцията от Монтръо гарантира свободното преминаване на търговски съдове, а Ердо иска да печели от това. Затова се предлага този изкуствен канал, преминаването на който естествено ще се заплаща. А с изтеглянето от конвенцията Турция ще има право да регулира преминаването на Босфора както си иска - разбирай да налага различни проверки и т.н., пренасочвайки по този начин трафика към канала. Това са тънките сметчици на Ердо, не че Босфора бил отеснял за междугалактическата търговия, минаваща от там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
deaf
преди 3 години
И нито дума в дописката на Инвестор какви са мотивите на Ердоган да иска анулиране на Конвенцият от Монтрьо?! На пръв поглед анулирането на тази конвенция няма ли да отслаби военно Турция? Защото тогава всякакви ЧУЖДИ военни кораби и самолетоносачи (!) могат свободно да влизат и остават колкото си искат в Черно море? П.П.На практика самолетоносачи има само САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
evtimvz
преди 3 години
Eдин диктатор, който няма полезен ход, не само в международните взаимотношения, но и вътре в страната. Може да си представите какво е, щом тези адмирали са се осмелили на такъв ход, като знаят последиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още