IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия използва "суверенния си интернет", за да се бори с Twitter

Москва все по-силно желае да се наложи над гигантите от Силициевата долина

16:26 | 05.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Скорошното решение на руския интернет цензор да започне да забавя зареждането на Twitter в страната беше знак за решимостта на Москва да се наложи над Силициевата долина и е тест за новата инфраструктура на Русия за „суверенен интернет“, който е по-малко зависим от западните технологични компании, пише Financial Times.

Налагането на по-голям контрол от страна на Кремъл върху чуждестранните социални мрежи става все по-сериозно, след като поддръжниците на затворения опозиционер Алексей Навални използваха онлайн платформите, за да организират национални протести през януари.

Москва заплаши да блокира Twitter, ако социалната мрежа не изтрие 3168 публикации, датиращи от 2017 г. до днес, за които държавата твърди, че насърчават незаконни дейности. Предупреждението беше отправено, след като президентът Владимир Путин заяви, че обществото ще „рухне отвътре“, ако интернет не бъде „подчинен на официални правила и на моралните закони на обществото“.

В понеделник цензорът отстъпи, след като заяви, че Twitter е изтрил 1900 от спорните публикации. Той заяви, че ще удължи забавянето на услугата до средата на май, за да принуди компанията изцяло да се съобрази със закона. Twitter не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Но действията срещу големите технологични компании носят свои рискове. Ефектът от забавянето на Twitter означава, че в рамките на часове уебсайтовете на Кремъл, руския парламент и няколко правителствени агенции преминават офлайн, включително този на регулатора Роскомнадзор, което подчертава зависимостта на Москва от чуждестранна интернет инфраструктура.

Суверенният интернет на практика е паралелна мрежа, която работи изцяло на руски сървъри и има за цел развиването на технология за ограничаване на достъпа до забранено съдържание без риск от допълнителни щети. Руските цензори твърдят, че са научили уроците си от катастрофалния опит за забрана на чат приложението Telegram през 2018 г., което спря над 16 млн. несвързани сайта, докато Telegram остана лесно достъпен и увеличи аудиторията си от 10 млн. души до 30 млн.

Мерките срещу Twitter са първото значително ползване на суверенния интернет чрез технология, която дава на цензорите възможността да филтрират отделни страници, без да спират хиляди други заедно с тях.

„Това е стъпка напред за държавата в получаването на контрола над цялата интернет инфраструктура, дори и не е напълно“, коментира Алена Епифанова, която се занимава с изследвания в Германския съвет по външни отношения в Берлин.

Първоначалните резултати показват, че системата може да има пропуски. Забавянето е засегнало и няколко други уебсайтове, чиито домейни завършват на “t.co”, както е съкратеният уеб адрес на Twitter.

“Те все още не могат да контролират всеки сървър, който Twitter използва, защото имат различни сървъри в мрежата си за разпространяване на съдържание по целия свят“, допълва Епифанова.

Заплахата за пълна забрана на социалните мрежи, каквато Москва наложи на LinkedIn през 2016 г., не накара гигантите от Силициевата долина да се съобразят с руските закони за локализиране на данни и забранено съдържание.

Сега Русия се надява, че заплахите ѝ, подкрепени от новата технология, най-накрая ще мотивират играчите от Силициевата долина да се съобразят с местните закони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Русия използва "суверенния си интернет", за да се бори с Twitter Да се порицаят в световен мащаб!Туитърската цензура е най-демократичната цензура!Как смеят да се пречкат на правата линия на Партията (демократическа)!!!Е Тръмп затриха, кой ще им се пречка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още