IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Кук повдига леко завесата над плановете на Apple за собствена кола

Изпълнителният директор на технологичната компания заяви, че се възхищава на успеха на Tesla

18:19 | 05.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук подсказа какво се случва с работата на компанията по автономен автомобил след скорошна информация, че компанията отново води преговори за създаването на собствена кола, пише CNBC.

„По мое мнение самата автономност е основна технология. Ако по някакъв начин отстъпите крачка назад, колата, по много начини, е робот. Една автономна кола е робот. И има много неща, които можете да направите с автономността. Ще видим какво прави Apple”, заяви Кук в интервю в подкаста “Sway” на Кара Суишър, публикуван днес.

„Изследваме толкова много неща на вътрешно ниво. Много от тях все още не са виждали бял свят. Не казвам, че точно това няма да го направи“, посочи лидерът на Apple.

Запитан дали Apple работи по кола или по технология за автомобили, Кук отказа да коментира.

„Обичаме да интегрираме хардуер, софтуер и услуги, и откриваме пресечните им точки, защото смятаме, че там се случва магията. Ето това обичаме да правим. И обичаме да притежаваме основната технология, стояща около това“, допълни той.

Отдавна се очаква Apple да навлезе в автомобилния бизнес със собствено превозно средство или да продава своя технология на други производители на коли. Очакването беше подхранено от редица ходове, подсказващи, че компанията наистина планира да го направи. За да укрепи инженерните си редици, технологичният гигант придоби стартъпа за автономни коли Drive.ai през 2019 г.

Ако Apple пусне автономна кола, това може да я позиционира срещу Tesla, която също работи по собствени функции за самоуправление. През 2018 г. Apple нае Дъг Фийлд, който по това време беше старши вицепрезидент по инженерните въпроси на Tesla, за да работи по автономните ѝ коли. Освен това привлече няколко други бивши служители на Tesla, в това число друг вицепрезидент по инженерните въпроси – Макъл Швекуч, който сега е старши директор по инженерните въпроси в Групата за специални проекти на Apple.

Миналата година главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск дори заяви, че някога е опитал да започне преговори за продажбата на компанията на Apple, но Кук е отказал да се срещнат.

„Знаете ли, никога не съм говорил с Илон, въпреки че много му се възхищавам и много го уважавам заради компанията, която изгради. Смятам, че Tesla свърши невероятна работа не само по утвърждаване на лидерството си в сферата на електромобилите, но и в запазването му за толкова дълго време. Така че много им се възхищавам“, коментира Кук в подкаста.

Наскоро CNBC писа, че Apple е близо до финализирането на сделка с Hyundai-Kia за производството на брандирани електромобили на Apple в завод на Kia в Уест Пойнт, Джорджия. В крайна сметка компаниите се разграничиха от твърденията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
beinsa
преди 3 години
Ако Апъл пуснат електромобил, Тесла и останалите отиват в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
на кия ще им се отрази добре , да вдигнат малко качеството ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още