IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Калфин: Вдигане на данък общ доход е възможен вариант в бъдеще

Дълговете трябва да се връщат, което преминава през промяна на данъчния модел, посочи бившият вицепремиер и социален министър

13:51 | 06.04.21 г. 8
Ивайло Калфин: Вдигане на данък общ доход е възможен вариант в бъдеще

“Това не означава нестабилност, ако се помисли достатъчно далеч, ако се знае какво се прави”, смята той.

Калфин не препоръчва рязко намаляване на разходите, но смята, че „най-вероятно в бъдеще трябва да се мисли за промяна в данъчния модел“.

„Това не е страшно, не трябва да плаши бизнеса и не означава нестабилност. Ако се предвиди достатъчно отдалеч и не засяга конкурентостта на бизнеса, то тогава не виждам проблем. Най-безболезнената промяна на данъчния модел ще засегне личните доходи, а не облагането на бизнеса", посочи бившият социален министър.

Калфин не очаква с първия мандат, който ще е при ГЕРБ-СДС, да се състави правителство.

Според него при съставянето на нов кабинет е важно той да има хоризонт напред, за да може да работи. “Не е вариант да се отива на нови избори”, коментира той и отбеляза, че стабилността на държавата има интерес от сформиране на правителство.

По думите на Калфин съществени теми пред новото правителство ще са ускоряването на ваксинационната кампания срещу Covid-19, чрез което да се намали възможността за отваряне и затваряне на икономиката; финансовата стабилност; изразходването на средствата от възстановителния план на Европейския съюз.

Като основна тема във външнополитически план на новото правителство експертът изтъкна решаването на въпроса с Република Северна Македония.

“Необходим е сериозен разговор и приемлива форма в дипломацията”, препоръча бившият евродепутат.

Според Калфин провеждането на референдум в България за присъединяването към еврозоната той определи това на питането “за” или “против” Brexit във Великобритания.

“Когато питаш нещо, което хората не познават и не са длъжни да познават в детайли, рискуваш да дадеш диригентската палка на популистите”, смята икономистът.

Има ли риск за изпълнение на бюджета? Расте ли опасността да се забави усвояването на европейските фондове? Защо ниските данъци не привличат инвестиции в България? Какви препъни камъни има при правенето на индустриални зони? Ще останат ли евроатлантическите ценности в бъдещия парламент? Рано ли е за хипотези на кого ще даде мандата за съставяне на правителство президентът Румен Радев?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
scott
преди 3 години
чекай,чекай,чекай.Вие направихте ДЪЛГОВЕТЕ, СЕГА НИЕ ДА ГИ ВРЪЩАМЕ?А не може ли да ви избием. За удоволствие и за да си платите, некак си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
още ли бе Калъфин... мутрата не спря да ги вдига и да прахосва, сега и ти ли искаш баница, маммммицата ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr.Bah
преди 3 години
Дълговете трябва да се връщат, но защо взимаме като не можем да ги върнем!? Ама и обяснение, да вдигнем данъците за да изплатим дълговете. А като ги изплатим, ще ги намалим ли? С един от най-ниските %-во дългове сме и не можем да го обслужваме. Някъде четох, че за се стигне до дългова спирала, съотношението дълг към бвп трябва да стигне около 85%, но нашите политици доказаха, че и 30% е достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Няма нужда да се вдигат данъците.Ако упълномощим чужденци от ЕС да имат право да разследват корупцията у нас на всички нива в политика, съд, полиция и прокуратура за да се намали корупцията държавата ще забогатее. Дори България. Чужди дипломати са ни го казвали няколко пъти - "1% корупция води до загуба на 10% от БВП, чудо е въобще че при корупция от 90% имате държава."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
BobyB
преди 3 години
Затова и никога няма да помиришете власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
За момента има толкова много начини да се оптимизират държавните разходи и да се затварят отечки и оптимизират приходи, че ако се направят всички сигурно ще може да намалим данъците и пак да сме с излишък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
mick
преди 3 години
А защо не помислят за по-адекватен данък върху имотите? Че и да има пари за улиците в градовете и селата/за там обаче ще трябва да има данък върху земеделските земи и горите и ливадите/...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
xkm
преди 3 години
Дали италианците ще си връщат дълговете също ? Дали ще им увеличат данъците ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още