IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боряна Димитрова: Изострянето на противоречията в обществото е фатален сценарий

Волята за радикални промени започва със силно отричане, твърди социологът от „Алфа Рисърч“

17:27 | 06.04.21 г. 3
Боряна Димитрова: Изострянето на противоречията в обществото е фатален сценарий

Създалата се ситуация може да доведе не просто до политическа криза и дестабилизация, но и до изостряне на противоречията в обществото, които вместо да водят до приемливо поставяне на цели, да увеличат конфронтацията. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“. Тя добави, че този сценарий би бил фатален и не е в полза на нито една държава.

По думите ѝ сега имаме много ограждащи стени и малко мостове. Избирателите в много по-голяма степен знаят кой какво няма да прави и с кого няма да работи. Но не знае какви биха били основите и допирните точки, ако една политическа сила се събере с друга. 

Винаги волята за радикални промени започва със силно отричане от страна на политическите субекти. Липсата на ясни ценности, разграничителни линии и обединяващи мостове между партиите в 45-тото Народно събрание зарежда въздуха с напрежение. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“.

„Ролята на политическите субекти не е да следват сляпо ентусиазма, волята на хората. Тяхната основна отговорност е да структурират и предложат идеи, компромиси. Именно това структуриране, ми се струва, че предстои да се извърши или още не е обмислено“, каза гостът.

Според Димитрова резултатите могат да се разглеждат по следния начин: ще има преходен парламент с кратък живот, с 2-3 задачи. Той ще даде време на политическите субекти да се структурират и да изяснят какво предлагат на избирателите и какви допирни точки ще потърсят в следващия парламент.

„Едно общество, ако е силно разделено, не може да върви напред. Имаше много анализи за разделението в Америка. Когато обществото няма съгласие по общи проекти, като например накъде вървим; каква е каузата; какво искаме да постигнем, се създават много проблеми – икономически и социални“, обясни експертът.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ехх, пусто му стадо и непослушни офце... не искат да ходят след спуснатия от горе овчар ами си иска чобанин по свой избор ... я да им вдигнем данъците, че да са заети повече с бачкане, а не с мислене !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 2 години
Е да, "внимавай какво си пожелаваш, че може и да се сбъдне"- той едва ли е очаквал толкова мащабно отчаяние на българите, че да го припознаят като отче наш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
хаха ... днес прочетох този коментар ... слави като видял окончателния резултат от изборите възкликнал : - "е , нема такава държава ... !!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още