IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксината на Moderna защитава поне 6 месеца

Великобритания започва да прилага за първи път и тази ваксина на фона на опасенията за препарата на AstraZeneca

08:46 | 07.04.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloo,berg LP</p>

Снимка: Bloo,berg LP

Според изследователи ваксината срещу коронавируса на американския концерн Moderna осигурява защита срещу коронавируса за поне шест месеца. Това става ясно от резултат от проучване в САЩ, публикувано в New England Journal of Medicine.

Изследването, осъществено от National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Emory University и Moderna е публикувано в списанието дни след появилата се информация на американската компания Pfizer за своята ваксина, разработена заедно с германската компания Biontech. И двете ваксини действат по подобен начин.

„Нашите данни показват устойчивост на антителата и по този начин подкрепят използването на тази ваксина при справяне с пандемията ма Covid-19“, пишат изследователите. И все пак, тъй като е било фокусирано върху лабораторни тестове на кръвни проби от малък брой хора във фаза 1 на Moderna, проучването не измерва пряко колко трайна ще бъде ефикасността на ваксината в реалната практика.

Друг доклад в списанието разкрива обаче тревожни резултати по отношение на новите варианти на коронавируса. При 50 души, всеки от които е получил китайската ваксина от Sinopharm или Sinovac, учените откриват частична или пълна загуба на ефективност срещу вариант на корона, открит за първи път в Южна Африка. Изглежда обаче все още съществува защита срещу варианта, който за първи път бе открит във Великобритания и се разпространява бързо.

Междувременно стана ясно, че Великобритания ще започне да разпространява ваксината на Moderna Inc. в сряда, засилвайки британската програма за имунизация срещу Covid-19 на фона на опасения относно препарата на AstraZeneca Plc и недостига на дози този месец.

Здравният министър Мат Ханкок каза, че ваксината на Moderna първо ще бъде предложена в Западен Уелс. Това е третата одобрена ваксина, която се предлага във Великобритания, заедно с препаратите на AstraZeneca и партньорите Pfizer Inc. и BioNTech SE, а разпространението ѝ започва около две седмици по-рано от очакваното.

Великобритания е поръчала 17 милиона дози от двукратната ваксина на Moderna, достатъчни за 8,5 милиона души. 

Акциите на Moderna поскъпнаха с 6,4% в Ню Йорк във вторник.

Успехът на програмата за ваксини е от решаващо значение за амбицията на премиера Борис Джонсън да отвори напълно британската икономика на 21 юни. Във вторник той се опита да успокои населението по отношение на ваксината на AstraZeneca на фона на продължаващите опасения в Европа за възможни странични ефекти.

Междувременно стана ясно, че ваксинациите на деца в проучване на дозата, провеждано от AstraZeneca и Оксфордския университет, са сложени на пауза, докато британският лекарствен регулатор разследва редки случаи на образуване на кръвни съсиреци при възрастни. По време на изпитанията с деца не са възникнали проблеми с безопасността, твърдят от Оксфорд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
"рассийският" опъва дърти кожи ... таман за тебе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
хех ... а рассийският противошапен препарат па ич не пази ... справка сръбско , унгарско и ОАЕ ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Ваксината на Moderna защитава поне 6 месеца Смешно малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още