IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да прегрее пазарът на офшорни вятърни централи?

Ситуацията прилича на раздаването на лицензите за проучвания и добив на петрол преди години, дори и част от играчите са същите

19:48 | 07.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Конкуренцията за офшорните вятърни паркове е толкова голяма днес, че издаването на лицензи за тази дейност наподобява бума при лицензите за търсене на петрол и природен газ преди години, пише в коментар ройтерс. Дори и някои имена са същите, защото секторът масово тръгна да позеленява, за да намали въглеродния си отпечатък.

Анализатори се опасяват, че този бум може да се окаже неустойчив и да доведе до повишаване на цените за потребителите. Очакванията са, че държавите по света през тази година ще предложат рекорден брой търгове за изграждане на офшорен капацитет за около 30 гигавата. В момента съществуващите паркове са с мощност от 35 гигавата.

Това може да прегрее пазара, предупреждава Бен Бекуел, изпълнителен директор на Global Wind Energy Council.

Агресивно на тези търгове навлизат големите петролни гиганти, сред които Total, BP и Royal Dutch Shell, които искат бързо да навлязат в сектора с възобновяеми източници. Целта им е да влязат в крак с политиките за намаляване на въглеродните емисии и желанията на своите инвеститори.

Петролните компании са в състояние да платят повече, за да влязат в бизнеса, дори и печалбите да са по-малки от техните обичайни дейности. На един от търговете на Crown Estate, компанията, която управлява имотите на британската кралица Елизабет ІІ, по-рано през годината BP и EnBW платиха рекордна цена за правото да построят два офшорни парк с мощност от 3 гигавата, посочва още Ройтерс.

Традиционни играчи като Iberdrola, Orsted и SSE са потвърдили пред агенцията, че не са могли да преборят офертата на двете компании. От ВР коментират, че цената, която са платили си е заслужавала - става въпрос за зони в близост до брега, тоест с по-малко разходи за преноса на произведената електроенергия, и с плитки води.

Очакванията са, че тези мощности ще бъдат изградени в периода 2027-2030 година. Тогава разходите за строителство на перките ще бъдат по-ниски, но ще останат високите такси, които компаниите ще дължат на Crown Estate за правото да ги изградят.

Новите пазари

Към момента Велкобритания е най-големият производител на енергия от офшорни вятърни централи с инсталирания си капацитет от 10 гигавата. Но през следващите месеци се очакват и много търгове в Дания, Полша и Франция.

В САЩ също планират действия, с които да преодолеят изоставането и целта на президента Джо Байдън е до 2030 година да увеличи капацитета до 30 гигавата. Япония също ще изгради 10 гигавата офшорни вятърни турбини до 2030 година и допълнително още 30-45 гигавата до 2040 година.

Азия изглежда доста обещаващ пазар, посочват още анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
качественият вятър на подходящо място е ограничен ресурс . който построи парк на него , той ще е . слънце има навсякъде и е достъпно , но вятър ... не . затова е бързането ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още