IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се оцветиха в червено в сряда

Лондонският FTSE 100 единствен не се вписа в низходящата тенденция и завърши сесията с ръст

20:32 | 07.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в сряда предимно с лек спад, а инвеститорите бяха под влиянието на надеждите за възстановяване и икономическите данни.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията със спад от 0,2%, като здравният сектор отписа 0,9% от стойността си и поведе загубите, а застрахователният сектор нарасна с 0,6%.

Лондонският банчмарк FTSE 100 единствен не се вписа в низходящата тенденция и се повиши с 0,91% до ниво от 6885,32 пункта. Подкрепяният от износа индекс получи стимул от отслабването на паунда спрямо долара и оптимизма за бърз напредък с разпространението на ваксините във Великобритания. Френският CAC 40 се понижи с 0,01% до равнище от 6130,66 пункта. Германският DAX е надолу с 0,24% до равнище от 15176,36 пункта.

Пазарите бяха под влиянието и на заключението на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), че има възможна връзка между коронавирусната ваксина, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, и редки случаи на тромбози при пълнолетни, които са получили ваксината. Книжата на AstraZeneca поевтиняха с 1,2% до края на борсовата търговия в сряда.

В макроикономически план окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HIS Markit показа, че бизнес дейността в блока се е възстановила през март въпреки повторното въвеждане на ограничения в редица страни.

Индексът PMI, който комбинира промишленото производство и услугите и е смятан за полезно мерило за стабилността на икономиката, достигна ниво от 53,2 пункта спрямо 48,8 пункта през февруари и над очакванията за 52,5 пункта.

Себастиен Гали, старши макро стратег в компанията Nordea Asset Management, казва, че сряда ще бъде интересен тест, тъй като малко неща могат да развълнуват пазарите извън решение на Индийската централна банка, европейските PMI индекси и протоколите на Фед.

„Точно в тишината човек може по-добре да наблюдава основните механизми. Дали доларът ще постигне рали, докато кривите на облигациите продължават да вървят стръмно нагоре и дали фондовите пазари ще постигнат лудо рали, което изглежда по-вероятен сценарий?“, отбелязва Гали.

На корпоративния фронт цената на акциите на френската компания за комунални услуги EDF се повиши с 10,5%, след като Ройтерс съобщи, позовавайки се на профсъюзни източници, че френското правителство планира да изкупи книжата на миноритарен акционер, оценявани на около 10 млрд. евро.

На дъното на европейския индекс на сините чипове книжата на холандската компания за инвестиции в технологиите Prosus поевтиняха с 4,6%, след като тя обяви планове да продаде дял от 2% в Tencent.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още