IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 постигна нов рекорд в края на търговията в сряда

Протоколите от заседанието на Фед дадоха тласък на основните щатски индекси

23:56 | 07.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

S&P 500 се повиши леко и достигна рекорден връх в сряда, след като протоколите от последното заседание на Фед показаха ангажимента на централната банка към благоприятната политика, за да подкрепи пълно възстановяване на икономиката, предава CNBC.

Широкият измерител нарасна с 0,1% до 4079,96 пункта и достигна нов връх при затварянето. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 16,02 пункта към стойността си до ниво от 33 446,26 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 0,1% до равнище от 13 688,84 пункта, като акциите на големите технологични компании отчетоха значителни ръстове. Книжата на Amazon, Apple и Alphabet поскъпнаха с по над 1%, а цената на акциите на Facebook се повиши с 2,2%.

Ръководители на Фед съобщиха на последното си заседание, че темпът на изкупуване на облигации ще се запази за известно време, докато централната банка преследва икономическите си цели.

„Участниците отбелязаха, че вероятно ще има известно време, докато бъде осъществен допълнителен напредък към целите за максимална заетост и стабилност на цените и че покупките на облигации ще продължат поне с настоящия темп дотогава“, се казва в протоколите от срещата.

Ръководителите очакваха икономиката да постигне значителен ръст през 2021 г. на фона на историческото повторно отваряне на икономиката и смятат, че по-силният от средното равнище ръст през идните години ще продължи да улеснява възстановяването на трудовия пазар.

Книжата на компаниите, които ще се възползват най-много от повторното отваряне, като круизните кораби и авиокомпаниите, поведоха ръстовете, като продължиха силното си представяне през последно време. Книжата на Carnival поскъпнаха с 1,4%, а тези на Royal Caribbean и Norwegian Cruise Line също записаха ръст. Цената на акциите на United Airlines също се повиши леко.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън е оптимист за възстановяването на американската икономика от пандемията в широко отразяваното си ежегодно писмо, публикувано в сряда.

„Нямам съмнение, че с прекомерните спестявания, новите стимули, огромните разходи, по-засилената програма за количествени облекчения, новият закон за инфраструктурата, успешните ваксини и еуфорията около края на пандемията, американската икономика вероятно ще процъфтява. Силното представяне вероятно ще се запази и през 2023 г., тъй като всички разходи ще продължат и през 2023 г.

Президентът Джо Байдън обяви подробности по инфраструктурния си план на стойност 2 трлн. долара, който включва повишаване на корпоративния данък до 28%. Той допълни, че иска да преговаря по предложеното повишаване на данъците. 

Силните икономически данни, включително доклада за работните места през март, които с лекота надминаха очакванията, стимулират ръста на фондовите пазари през последните сесии. И трите основни индекса отвъд Океана постигнаха четвъртото си поредно тримесечие на растеж, тъй като възстановяването на икономиката от COVID-19 се ускорява.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 1,679% и 2,364%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибави 0,11% към стойността си до 92,44 пункта. Еврото поевтиня с 0,05% до 1,187 долара, а паундът е надолу с 0,63% до 1,374 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,08% до 109,83 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши на фона на подобряването на перспективите пред световната икономика, но запасите от суров петрол в САЩ са намалели на фона на растящите наличности от бензин на фона на страховете, че нови вълни на коронавирусната пандемия ще отслаби глобалното възстановяване на търсенето на гориво.
Контрактите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 42 цента до 63,16 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 44 цента от стойността си до 59,77 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,1% до 1741,6 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още