IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Дивангейт" разтърсва Брюксел

Шарл Мишел трябваше да реагира на отношението на турските домакини към Урсула фон дер Лайен, смятат анализатори

13:41 | 08.04.21 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е изкушен от външната политика - много повече от всички свои предшественици, коментира европейското издание Politico. Това е видно от предишните позиции, които е заемал - като премиер на Белгия, например.

Но през тази седмица съвместната визита с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в Анкара му спечели много критики. Причината е протоколната снимка, на която Шарл Мишел е седнал до турския президент Реджеп Тайип Ердоган, а за фон дер Лайен е предвидено място на съседен диван, обикновено заеман от преводачи или други не толкова високопоставени участници в делегации.

Според екипа на Мишел протоколът не е нарушен - официално срещата е между Ердоган и председателя на Европейския съвет. Освен това рангът на Мишел е по-висок, смятат неговите сътрудници. Но в Брюксел скандалът "дивангейт" е налице, а говорителят на ЕК Ерик Мамер е категоричен, че фон дер Лайен "е трябвало да седне по абсолютно същия начин, както председателя на Европейския съвет и турския президент".

Шарл Мишел отнася множество критики, че е трябвало да направи нещо, за да коригира действията на турските домакини. Показателна е и реакцията на самата Урсула фон дер Лайен - тя успява да каже единствено: "Ъм", очевидно изненадана да види само два стола, които вече се заемат от нейните събеседници.

Шарл Мишел не вижда никаква вина в себе си за този дипломатически конфуз и всъщност това още повече разпалва напрежението. Според председателя на Европейския съвет проблемите идват от "стриктната интерпретация на турския протокол", според която излиза, че поставена да седне отстрани, председателят на ЕК е с по-нисък ранг.

В пост във Facebook след часове на мълчание той призовава вниманието да се насочи не към тези кадри, а към разговорите, водени в Турция.

В Турция тримата обсъждаха множество важни за общността въпроси - ограничаване на мигрантите и разширяването на Митническия съюз. Но всички в момента остават в сянката на тази протоколна снимка.

Ерик Мамер също признава този факт. Според него председателят на ЕК е реагирала адекватно и така дава приоритет на разговорите, а не на протокола и формата им.

Анализаторите обаче се категорични: председателят на Европейския съвет няма извинение, че "играе играта" на Ердоган и че не се застъпва за Урсула фон дер Лайен. Според експерти всяка стъпка в подобна визита се обсъжда предварително, включително и протоколните снимки и кой кое място ще заеме.

С действията си в Анкара Шарл Мишел ще накърни имиджа си на защитник на либералните ценности, подкрепящ правата на жените. И това се случва само броени седмици, след като Турия се оттегли от Истанбулската конвенция - още един сериозен аргумент в подкрепа на тезата, че Мишел, независимо от политиката и протокола, е трябвало да реагира задължително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Рекет? Имаш пари и не искаш 2 милиона брадати мюсулмани у къщата си. Плащаш на някой на който му трябват пари да ги държи у неговата къща и си живееш живота. Имаш интереси в Близкия Изток и Средиземно Море, но не ти се воюва, плащаш на някой на който му трябват пари и той воюва вместо теб. За да върши добре работата за която му плащаш е добре да вдъхва респект в противниците. Правиш го султан, даваш му власт, пари, оръжия, изкарваш го лошото лудо момче на Средиземноморието което се опълчва на всички, дори и на теб. Турчина е на фронтовата линия, а ти стоиш в нета и пускаш ''остроумия''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
Империя не би плащала рекет на Турция ... за заминаването на Ердоган , не съм много сигурен , че по волята на империята ЕС може да бъде осъществено .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Топки ... ?! : ))) ... тея неща виреят другаде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Никой не ни взима за мезе. ЕС е нова империя и е нормално това да не се харесва на старите кучета. САЩ след 4 години заплахи и лаене, се оказа че много държали на НАТО и европейските си съюзници. Русия въпреки че се прави на велика продължава да си подържа икономиката вързана към ЕС. С Китай бизнес отношенията са перфектни и ще се задълбочават все повече. Турция е това което е в момента изцяло благодарение на ЕС, а Ердоган спре ли да изпълнява поставените му задачи си заминава. В този живот богатите управляват и всеки се съобразява с тях, а ЕС има много пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
male4ko
преди 3 години
Ердоган недвусмислено показа отношението си към тази 'кукла на конци' - Урсула.. Европейския съюз в момента изглежда точно като тая Урсула - абсолютно безпомощен да се справи с каквато и да било криза..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
Топки?https://***/3d0xg6V
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
bertram
преди 3 години
докато ЕС не покаже топки ще ни взимат за мезе и руси и американци и британци , че и турци... е..си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
Може би не е зле в хода на този *гейт да се поднови дипломатическия протокол - за шеф на еврокомисия - синьо диванче, за шефКА на еврокомисия - розово диванче.. за всички останали - зелено или цветно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
шеф на еврокомисия на какво държавно ниво отговаря в дипломатическия проткол?.. независимо от пола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
evtimvz
преди 3 години
Ако този Мишел беше мъж, а не .., щеше най-учтиво да предложи стола на дамата, а Ердо щеше да остане с пръс в ... Но очеВадно нито Мишката нито Ердоган са мъже. Единият е ляв, а другият е типичен представител на религията си.А ако Лайен беше жена със самочувствие, щеше да си тръгне. Те затова са я избрали на този пост - да я правят на май-уна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още