IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рокадите на Ердоган в централната банка поставиха основите за по-бавен растеж

Икономистите не отхвърлят вероятността инфлацията да достигне 18% през април или май и да се ускори и повече

11:20 | 16.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган постави основите за по-висока инфлация и по-бавен икономически растеж, когато миналия месец уволни подкрепяния от пазара гуверньор на централната банка, причинявайки рязка продажба на турски активи, твърдят икономисти, цитирани от Ройтрес.

Банките от Wall Street JPMorgan, Goldman Sachs и Citigroup повишиха прогнозите за инфлацията, след като лирата отслабна с 12% в отговор на смяната на Наджи Агбал с Шахап Кавджъоглу.

За зависимата от внос Турция по-слабата валута повишава потребителските цени и цените на суровините, ускорявайки инфлацията, която от години е на двуцифрени стойности, като надмина 16% миналия месец.

Икономистите не отхвърлят вероятността инфлацията да достигне 18% през април или май и да се ускори и повече, като намалиха по-ранните си очаквания за постепенно разхлабване на паричния цикъл в края на годината и ръст на брутния вътрешен продукт до 6% през 2021 г.

„Неотдавнашните събития явно понижиха доверието на инвеститорите в страната“, каза Джейсън Тюви, старши икономист в Capital Economics, който намали прогнозите си за икономически растеж на 4,8% от 6,8% преди уволнението на Агбал.

През седмицата след изненадващата смяна на гуверньора на 20 март чуждестранните инвеститори са разпродали около 1,9 млрд. долара турски активи, което е най-големият спад от 15 години насам, според банка MUFG.

В миналото Кавджъоглу критикуваше повишаването на лихвите на Агбал до 19%, като според него високите проценти причиняват инфлация - нетрадиционно мнение, споделено от Ердоган. Откакто пое поста обаче, той зае друга позиция, че засега е необходима строга политика предвид високата инфлация.

Потребителските цени се повишиха повече от очакваното през март до най-високата си стойност от средата на 2019 г., докато производствените цени нараснаха с над 31% за година.

По-бавен ръст

Според Серкан Гоненклер, икономист в Gedik Yatirim в Истанбул, разпродажбата на лирата означава, че инфлацията може да достигне 18% през май в сравнение с предишната му прогноза за 17% през април и задържане на това ниво през следващите месеци.

JP Morgan предвижда 13,4% инфлация в края на годината спрямо по-ранната си прогноза от 11,2%. Goldman, която очаква 18% пик на инфлацията през април, прогнозира тя да се забави само до 15% до края на годината в сравнение с 12,5% по-рано.

„При такава перспектива за инфлация е изключително трудно да се прецени кога ще започне постепенно намаляване на лихвения цикъл“, каза Гоненклер.

Анкета на Ройтерс в сряда показа, че първото намаляване на лихвените проценти се очаква през второто или третото тримесечие - по-рано, отколкото в допитване, проведено преди смяната на Агбал.

Евтините кредити от държавни банки помогнаха на икономиката на Турция да нарасне с 1,8% през миналата година въпреки пандемията и нейните последици, изпреварвайки много други държави. Но потенциалният й темп на растеж е около 5%, а в сряда Ердоган отново призова за намаление на лихвите и инфлацията до едноцифрени стойности.

„Основният риск за нашите прогнози е, че властите могат да въздействат на растежа с преждевременно намаляване на лихвените проценти или увеличаване на кредитирането“, каза Goldman Sachs, която намали прогнозите за растеж за 2021 г. на 3,5% от 5,5% преди последните рокади в централната банка.

Ердоган смени трима ръководители на централната банка за по-малко от две години, отчасти поради неспазване на неговите политически инструкции. По време на четиримесечния мандат на Агбал, при който лирата поскъпна с 24%, той повиши лихвения процент с 875 базисни пункта до 19% и очакваше инфлацията да достигне целта от 5% до края на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 2 години
Република Турция е с неправилен метод за въвеждане на турската лира. Наличието на местната проява на разпространена в света парична грешка е съществената причина за увеличаващите се щети в Република Турция.Тези щети подсигуряват политическия провал на правителството на Република Турция.До два часа време развитието на стопанската криза в Република Турция ще е прекратена след прилагане на подобрен метод за въвеждане на турската лира.Държава, която съхранява съдбовната грешка при държавното въвеждане на пари (при достатъчно време) е с катастрофална стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още