IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60 години след Гагарин Русия още не успява да покори Космоса

Москва може да се хвали с велики планове, но реалността е различна и амбицията се ограничава само до военни приложения

16:44 | 09.04.21 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Лунна станция, ултрамодерен космически кораб, целта е Венера! Шейсет години след космическия полет на Юрий Гагарин Москва може да се хвали с велики планове, но реалността е различна и амбицията се ограничава само до военни приложения.

Новият руски космически кораб за многократна употреба, за който се предполага, че може да излезе от орбитата на Земята и да замени "Союз", е променял името си три пъти от старта на проекта през 2009 г. Но "Федерация", "Орьол" и "Орльонок" никога не полетяха, посочва се в материал на АФП, цитиран от БТА.

"Целта е да се извърши първото безпилотно изстрелване през 2023 година. Започваме да тестваме макетите на космическия кораб", каза пред АФП Александър Калери, бивш космонавт и ръководител на  центъра за пилотирани полети на отговарящата за проекта компания, Руската космическа корпорация "Енергия".

"Това е доста продължителен етап", признава той в музея, припомнящ славните дни на съветското покоряване на Космоса на фона на макетите на станциите "Мир" или "Восток", капсулата, която извежда на 12 април 1961 г. Гагарин в Космоса.

Експертът Виталий Егоров обяснява тези закъснения с "технологични затруднения, западните санкции, насочени срещу руската космическа индустрия, и липса на финансиране".

"Докато "Союз" лети, няма остра нужда да се построи нов космически кораб", каза той за капсулата, която извежда космонавтите в Космоса с редовността на тактовете на метроном.

Но от 2020 г. Русия загуби монопола върху полетите до Международната космическа станция (МКС), в конкуренция с ракети и космически кораби за многократна употреба на SpaceX, компания на Илън Мъск, наета от НАСА.

Това означава пропуснати печалби за "Роскосмос", руската космическа агенция, при това в момент, когато проектът за тежка ракета носител "Ангара-A5" също изостава. Идеята датира от 90-те години на 20-и век, но ракетата е летяла само два пъти в тестов режим през 2014 г. и 2020 г.

Друг пример е модулът "Наука", предназначен за Международната космическа станция, чието сглобяване започна в началото на 90-те години на 20-и век. Множеството аварии попречиха на извеждането му в орбита.

Москва сега планира изстрелване през юли, а Александър Калери се надява, че животът на станцията ще бъде удължен след 2024 г., за да може тази лаборатория да бъде полезна.

Тази поредица от разочарования не изненадва Дмитрий Рогозин, националистически и антизападно настроеният шеф на "Роскосмос".

Ако вярваме на думите му, "Роскосмос" е в състояние да върне образци от Венера и да изобрети ракета, която може да направи сто курса от Земята към Космоса и обратно.

Военни метеорити

"Рогозин обещава на Владимир Путин да стигне до Луната, Марс или Венера, но всичките му обещания са за 30-те години на 21-ви век, когато нито един от двамата няма да бъде на власт", казва бивш служител на "Роскосмос", при условие да остане анонимен.

За наблюдателите реалността е, че няма никакви амбиции за научни проекти.

"За Кремъл приоритет са военните проекти, по-конкретно, разработването на бойни ракети", казва космическият експерт Вадим Лукашевич.

Владимир Путин хвали също при всяка възможност хиперзвуковите си ракети, които могат да ударят врага, по думите му, като "метеорити".

Напрежението между Русия и САЩ също спъва космическото сътрудничество, което съществува от десетилетия. Директорът на "Роскосмос" стана обект на западни санкции и през февруари Москва отказа да издаде виза на представител на НАСА.

Руснаците също са отказали да участват в международния проект за лунна станция Gateway, ръководен от САЩ, чиито първи модули ще бъдат изстреляни през 2024 г.

Вместо това Русия и Китай обявиха през март конкурентна програма, без да разкрият графика и бюджета ѝ.

Междувременно, година след година ресурсите на "Роскосмос" намаляват. Обявеното през август 2020 г. последно съкращаване на бюджета от 150 милиарда рубли представлява повече от 10% от бюджета от 1,406 трилиона рубли (15,65 милиарда евро), планиран за десетилетния период 2016-2025 г.

За разлика от САЩ, "Роскосмос" е предпазлив към публично-частните партньорства, от типа НАСА - SpaceX, опасявайки се, че други ще получат "бюджети и държавни договори", смята експертът Виталий Егоров.

Към това се добавя и корупцията. Загубите, повредите и закъсненията могат също да се обяснят с присвояване на милиарди рубли.

"Едва ли има останала космическа компания, чиито служители да не са уволнявани или арестувани. Днес секторът се управлява от новодошли, без образование в областта на космическите технологии", отбелязва със съжаление бившият служител на "Роскосмос".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 1
markov
преди 2 години
Не се напъвай бе сороспииче че пак си покафени гащите. А с кафяви *** няма да те пуснат и на гей парада дето го организират от Козяк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Глупости на търкалета пишат повечето тук. От нивото на земята, не от кКосмоса се вижда, че тази статия е използвана от разни евтини друсофоби да си начесат онази си работа и да си ги премерят от разстояние. Повод да се изкашлят по технологишчната немощ на Русия. Дори не знаят, че Русия доскоро осигуряваше установките за излитане на космическите станции от САЩ. Официално и регламентирано. А другото - дали руснаците имат самоцелно желание да пратят някого в този период в Космоса, за тях не е интересно? Дерзайте, друсофоби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 2
barbaron
преди 2 години
Да, най-грамотния руски експерт по отношение космическите изследвания е Вадим Лукашевич. И по самолетните катастрофи също :)Россию судят в Стратсбурге за сбитый Боинг (MH-17)https://***.youtube.com/watch?v=_tkP7G02o0I
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 3
cherney
преди 2 години
Може би най-грамотния руски експерт по отношение космическите изследвания е Вадим Лукашевич. Изключително ерудиран и компетентен. Ушанките, които са се упражнявали в писане на коментари е добре да гледат някое негово интервю, за да им се изясни всъщност с какво основно се занимава Роскосмос и къде е Русия в настоящия момент в тази сфера. Разбира се, няма да направят това, защото българските русофили са полуиддиоти, които не говорят руски език
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Леко, леко, копейник че заради кафявата диря от руски зад.ник по езика ти, мирише лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 6
markov
преди 2 години
Я сороспиите са получили премии са са превъзбудили нещо..... споко джендърчета , Руснаците са записани в златни букви в историята на Космонавтиката за ваше съжаление....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 2 години
тая статия е излишна... *** не са пускали нищо ново от 80-те... вече са задминати от китайците, скоро и от индийците... тотал щета са, даже не си заслужава ад се коментират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
възможно е и него да заместват вече и да не ти казват ... :))) ... поглеждаш в долното линкче и виждаш къде е мама раша в космическата индустрия на ракетите ... някога сигурно са били фактор ... но сега ...https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_orbital_launch_systemsа тук е списък на орбиталните изстрелвания за миналата година ... сравнявай каквото искаш и както искаш , свободна интерпретация ...https://space.skyrocket.de/doc_chr/lau2020.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Куха лейка, относно МКС - ми отвори малко да прочетеш кои страни са я правили, бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мили ми копейки, колкото и да ви е мъка, самите вие виждате как расийката загуби всички технологични състезания, благодарение на любимото ви жуже от Кремъл.То нареди държавата така, че върна феодалния строй в Раша, само дето сега феудалите се казват олигарси.Изгони де що има човек с акъл на запад, всичките читави учени, които разработваха и откриваха, заминаха.В момента рашката доексплоатира последното наследство от учените от соца и приключва с научните постижения. Космосът е само един от примерите. Там рашка от първа сила, вече е трета, скоро и още надолу. Рогозкин може само да зяпа завистливо хора, като Мъск.В момента расийката се издържа на добив на суровини и отдаване на зема под аренда на китайчока. Вече нищо технологично не произвежда, радва се, че е почнала да гледа пpaceта ....какъв напредък, какво чудо от 21 век. Ако пияницата Гагарин ви види в какво сте се превърнали и той ще ви покаже среден пръст!Суровинен придатък на ЕС и Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още