IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: България ще получи 2,7 млн. дози от ваксината на Pfizer

Доставките се очакват до средата на юни

11:00 | 11.04.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/МС</em></p>

Снимка: БГНЕС/МС

България ще получи 2,7 млн. дози от ваксината на американската фармацевтична компания Pfizer, заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно със здравния министър проф. Костадин Ангелов и спортния министър Красен Кралев посети Асеновград.

„От петък стана ясно, че благодарение на Европейския съюз (ЕС) и след като ние много навреме, бързо, твърдо, дипломатично реагирахме, ще получим 2,7 милиона ваксини от Pfizer“, изтъкна Борисов. 

По неговите думи през май месец и до средата на юни в страната ще бъдат доставени въпросните ваксини, въпреки че първоначално правителството е очаквало пратките едва през август.

„Убеден съм, че вече май месец с 3 милиона ваксинирани, ще имаме колективен имунитет“, заяви Борисов. „Казвам ви това за ваксините, защото всичко е уговорено, да не си приписват някои заслугите“, добави премиерът.

Тези дни ще получим как ще идват по седмици ваксините, за да могат да се раздават и на личните лекари, допълни премиерът.

„Вече се договарят от ЕС за (периода) 2022-2023 година 900 милиона ваксини, но на цена от 19,5 милиона евро. Щом договори сега се правят... представете си. Така че, в новите бюджети финансистите трябва да залагат много по-големи буфери за ваксини“, смята Борисов.

В петък главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че до края на април се очаква европейско решение относно ваксините на AstraZeneca у нас, като добави, че българите, които чакат втора доза, вероятно ще я получат с около месец закъснение.

Относно въпроса дали вместо втора доза от ваксината на британската компания може да се постави друг препарат от Световната здравна организация (СЗО) предупредиха, че не препоръчват имунизирането срещу коронавирус с две различни ваксини, когато се изискват две дози.

Говорителката на организацията Маргарет Харис заяви, че няма достатъчно данни за възможните рискове при поставяне на първа доза от ваксината на AstraZeneca и втора - от препарат на друга компания.

В изказването си Харис се позова на предварителна препоръка на експертна консултантска група от февруари. Според препоръката засега и двете дози трябва да са от една и съща ваксина. Експертите призоваха за допълнителни изследвания за проучване на съчетаното използване на ваксини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
neon7
преди 2 години
Shocking Study Reveals mRNA COVID-19 Vaccines May Progressively Degenerate Your Brain From Prion Diseasehttps://greatgameindia.com/mrna-vaccines-degenerate-brain-prion/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
top
преди 2 години
Да благодарим на ЕС и никой друг, да не вземе някой наш политик да си приписва заслуги. Боко си поръча ваксини на Санофи, да каже къде са те сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
мачкай баце !! наесен с песен и повечко % и пак ще си Ти ... !! тия ке.леш.и не мое се разберат сърби ли ги боли ли ги ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още