IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC и финансовият шеф на Huawei със споразумение за разкриване на документи

Става дума за документи на банката, използвани по делото срещу Мън Уанджоу

13:26 | 12.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Darryl Dyck/Bloomberg</em></p>

Снимка: Darryl Dyck/Bloomberg

HSBC и главният финансов директор на Huawei Technologies Мън Уанджоу са постигнали споразумение в рамките на спора си за публикуването на документи, свързани с обвиненията за измама срещу представителката на китайската компания. Новината беше обявена от адвокатите на двете страни пред съда в Хонконг, предава Ройтерс.

Съдия Линда Чан е издала съдебни заповеди в съответствие със споразумението. Какво точно гласят те все още не е изяснено публично.

Правният спор стигна до съда в Хонконг миналия месец, след като през февруари британски съдия блокира разкриването на вътрешните документи на HSBC, свързани с обвиненията в измама от страна на финансовия директор на Huawei.

Мън, която е под домашен арест в Канада, откакто беше задържана на летището във Ванкувър през 2018 г., е изправена пред обвинения в банкова измама в Съединените щати за предполaгаемо подвеждане на HSBC за дейностите на Huawei в Иран, което е довело до това банката да наруши американските санкции.

Мън, която твърди, че е невинна, настоява документите, свързани с усилията ѝ да попречи на екстрадицията ѝ от Канада в САЩ, да бъдат публикувани.

В отговор на запитването за коментар пред Ройтерс, говорителите на Huawei и HSBC са заявили, че са сключили споразумение, но не разкриват повече подробности.

В началото на тази година стана ясно, че Мън Уанджоу е получила няколко смъртни заплахи, в това число и патрони, изпратени по пощата. През юни и юли 2020 г. тя е получила „пет или шест“ заплашителни писма в резиденцията си.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още