IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е ролята на България в размразения конфликт Украйна – Русия?

България застава в авангарда на точката на конфликт между Русия и НАТО, коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев

15:23 | 12.04.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Напрежението между Украйна и Русия е на ръба на ескалацията. Киев съобщи, че в неделя е бил убит войник, а друг е тежко ранен след артилерийски огън от руски сепаратисти в източния регион Донбас. Стотици военни и тежки бойни машини са разположени от двете страни на руско-украинската граница в източния регион Донбас. Напрежението в конфликтната точка достигна нов връх, след като Киев обвини Москва в разполагането на стотици войници близо до границата и отговори с ответна реакция. 

В последните дни Русия и Украйна си размениха сериозни предупреждения. Каква е ролята на България в размразения военен конфликт, коментират пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев и политическият анализатор доц. Валентин Вацев.

"Русия използва сценарий за създаване на буферни зони между себе си и все по-нарастващото влияние на НАТО - най-вече на САЩ. В момента Донецк и Луганск са много важни зони. Ако се създаде такъв тип автономна зона под въздействието на Русия заедно с Крим, те биха създали много голям пояс за противодействие. Руските интереси ще бъдат по-защитени. От север до юг Русия се обгражда с буферни зони и разполага все повече части в своите крайни зони, защото има рязко увеличаване на активността на страните от НАТО", заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев

Той подчерта, че България и Румъния ще застават все повече в авангарда на точката на конфликт с Русия - най-вече в Черно море. Ще виждаме все повече операции в Черно море с участие на български военни части, коментира той.

"Русия премести бойни кораби от Балтийско море в Черно море. Черно море ще стане много по-горещо в следващите месеци и България ще бъде в авангарда на този конфликт", изтъкна Керемедчиев.

По думите му завършването на "Северен поток 2" е много важен стратегически проект за Русия, но също и за Германия и САЩ. А очакванията са за увеличаване на натиска срещу Русия.

"Същото се отнася и за "Южен поток", който минава и през България. Ако се завършат двата проекта, а Украйна бъде заобиколена и вече не е транзитна точка на руски газ към Европа, това още повече ще нагнети напрежението между Украйна и Русия", обясни Милен Керемедчиев.

"Двете страни се заплашват взаимно и изглеждат много сериозни. За съжаление, положението на руско-украинската граница е деликатно и напрегнато. Половината украински военни сили са на бойна позиция. Вчера разположиха отделната мотопехотна бригада на десен сектор. От своя страна Русия е разположила, според едни източници, 50 батальонни тактически групи, според други - 23. Но дори 23 са твърде голяма сила", коментира политическият анализатор доц. Валентин Вацев.

По думите му причината за конфликта е не толкова характерът на участващите страни, колкото фактът, че съвсем скоро в Северно море ще завърши успешното строителство на "Северен поток 2". 

"Това означава, че Русия ще бъде провокирана да навлиза всячески в украинска територия, за да бъде в ролята на агресор. Когато Европа признае Русия за агресор, това означава, че поддръжниците на "Северен поток 2" в Германия ще трябва да замълчат и той няма да бъде завършен", допълни доц. Вацев.

Той е категоричен, че и двете страни демонстрират готовност за война. "Има сигурни доказателства, че НАТО няма да воюва, обещанията на САЩ са реални", заяви експертът пред Bulgaria ON AIR. 

Относно рисковете за България той коментира, че идват от необходимостта бъдещото българско правителство да поема ангажименти в конфликта между двете страни. Според него правителството трябва да поеме североатлантически ангажименти и да участва в антируската кампания, която се разгръща. 

"Има 3 предпоставки и 3 условия за втора Студена война. Първата е пълното сатанизиране и демонизиране на двете страни взаимно. Втората е ефективно икономическо разделение на световете. Третата я наблюдаваме сега - влизане в конфликт, в който двете страни балансират на ръба на войната, но конфликтът се разрешава спокойно", обясни доц. Вацев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
република сръбска крайна - 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Grosss
преди 2 години
Резултатът от този конфликт най-вероятно ще е раждането на нова държава между Русия и Украйна,която може да включи и Харков ако войната ескалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Grosss
преди 2 години
Ако има кой да им налее акъл в тиквите и да ги усмири сме това ние българите,поне нас биха послушали щото не им мислим лошото нито но едните нито на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
нас не ни броят за фактор нито рассияните нито в НАТО ... :))) ... Бащицата така я подреди тази игра ... години трябва да минат за да сме нещо на картата ... иначе се загледах в сумата на транзитните такси на фона на украинската икономика . ами не че са малко , ама ... нещо ми малеят на целият фон доста . твърде голямо значение им придават , особено на ръста на икономиката им ... освен това украинците газът си го купуват на пазарна цена . според мен рассияните ще загубят окончателно голям пазар и влияние . а и с напълно работещ балкански поток + северен поток 2 , пак не могат да заместят украйна ... не знам какви глави трябва да падат в газпром , ако изпуснат такава икономика настроена да работи с руски газ . щото гледам проекти за интерконектори към украйна ... мдааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
doba
преди 2 години
За БГ не знам, мен лично да не ме пишат в авангарда.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
България по-добре да не се вре в такъв авангард ами да си вдига отбранителните способности.Въоръженията ни са отпреди 30-40 години. Наскоро видяхте един Азербайджан с няколкостотин модерни дрона как разпиля добре оборудваната според стари армейски схващания арменска армия. Днес модерни радарни системи + модерни дронове, ПВО, ПРО и авиация определят победителите, а в страни с морска линия като нашата са необходими и няколко ракетни кораба с Иджис системи и бойни лазери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
путин ке падне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Само го вижте в мрежата този доцент какво представлява - дърта вкаменелост от соца, даващ изявления по телевизията на БСП...и този ли "специалист" публикувахте?? Как в възможна подобна наглост, русия нападала други държави съвсем изконно, за да си била създавала "буферни зони"?!? Щото НАТО ги били "притискали"??! Как не те е срам бе, нагъл дърт пepгиш! Същите глупости ломотехте да оправдаете нахлуването на пияниците в Полша през ВСВ! То бива да си безочлив, но това минава всякакви граници! И с кое НАТО "притиска" расийката? Струпали са огромни части сигурно, за инвазия в държава, притежаваща най-големия ядрен арсенал??Как не те е срам да плещиш тия глупости??!А и другия бисер - че пияниците били провокирани да нападат Украйна...това беше хитът на сезона, безсрамен дър.тако!И разбира се - малко индиректни заплахи, как сме били на първа линия...дядка, на първа линия сме, ама от правилната страна. Как изобщо му давате трибуна на тоя, Инвестор?? Тия изказвания и опорки са на ниво за про-путинско хибридно сайтче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още