IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Околийски: Не може да се смесват ваксините

Дискусията около ваксината на AstraZeneca е политическа, каза представителят на Световната здравна организация за България

11:38 | 13.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz / Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz / Bloomberg

Не може да бъде поставяна втора доза от различна ваксина. Задължително е пациентите да получат втората доза със същата конкретна ваксина, която са си избрали, за да имат защита. Това посочи пред БНТ Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация (СЗО) за България.

"Не може да бъде сложена една ваксина, а после друга, най-малкото защото няма клинични доказателства, че това ще бъде ефективно и човек ще бъде предпазен", каза той.

Специалистът коментира, че цялата дискусия около ваксината на AstraZeneca е политическа, повлияна от "други фактори", защото това е ваксина, която е доказала ефикасността си.

Коментарът бе по повод на вчерашния анонс на здравния министър, че португалското председателство на ЕС предлага да се ограничи прилагането на препарата на AstraZeneca изцяло на хора под 60 години. Все още няма окончателно решение, но няма и яснота какво се случва с хората, които вече са си поставили първа доза от ваксината, с тези, които държат да си поставят и втората доза от същата ваксина, както и какво ще се прави с наличните вече дози ваксини. Според Костадин Ангелов те може да бъдат изтеглени при липса на интерес към тях.

Околийски обърна внимание, че освен загубата на човешки животи и дните, прекарани в болест, другото негативно въздействие е върху психичното здраве. „Никой не си даваше сметка какво ще бъде влиянието на коронавируса върху психиката на хората, които го преболедуват“, каза Околийски, като цитира изследване на Оксфордския университет и Световната здравна организация, според което всеки трети преболедувал развива някакво психично страдание до 6 месеца.

Според него решението трябва да е мултисекторно, тъй като това не е проблем само на здравната система. Въпрос е на политически ангажимент на най-високо ниво. В тази област не трябва да се хабят гръмки думи, а да се инвестират сериозни средства, призова Околийски.

Нужна е и законодателна инициатива в следващия парламент, за да бъде гарантирана безопасността на уязвимите групи, каза още той.

Относно бъдещите имунизационни паспорти Михаил Околийски заяви, че те не бива да бъдат използвани за отнемане на правата на хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
за който е преболедувал ковид19 и се интересува за ваксинирането ... но с уговорката , че трябва да се консултира все пак с личният лекар ... !!https://***.europeanpharmaceuticalreview.com/news/147170/a-single-vaccine-dose-is-sufficient-for-immunity-in-covid-19-survivors-finds-study/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още