IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Гилищаров: Трябват инвеститори за ускоряване на роботизацията

Годишният ръст при внедряване на роботи е 23% и това се отразява добре на автоматизацията в производството, посочи управителят на FANUC Bulgaria

22:12 | 13.04.21 г. 1
Христо Гилищаров: Трябват инвеститори за ускоряване на роботизацията

България трябва да се стреми към привличане на малки и средни инвеститори, които да подпомогнат индустриите роботизация и автоматизация. Липсата на добре подготвени кадри в този сектор все още е проблем. Това заяви инж. Христо Гилищаров, управител на FANUC Bulgaria, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„У нас, както в други страни, присъстват решения за палетизация, решения в края на производствената линия, решения, които предполагат преместване на материали от една поточна линия в друга, сглобяване на детайли, решения в минната индустрия. При нас количеството на приложения е много по-богато“, информира той.

Христо Гилищаров посочи, че миксът от индустрии в нашата страна е всеобхватен. „Имаме хранително-вкусова индустрия, металообработваща, минна индустрия и други", изброи той и отбеляза, че всяка от тях трябва специфични решения за автоматизация и роботизация.

Според госта в Европа стоим доста назад по отношение на роботизацията, но той смята, че въпреки това в България роботите са много популярни.

„Има доста интересна представа в хората, че роботът е изключително автономна единица. Тоест той изпълнява абсолютно всякакви задачи, които му бъдат поставени. Разчитаме на неговия изкуствен интелект, но реалността е доста по-различна. Роботът е високо прецизен механизъм, който обаче трябва да бъде програмиран от хората“, коментира инж. Гилищаров.

Той разкри, че исторически от общо достъпните данни се разбира, че на десет хиляди работника, заети в индустрията, се падат по десет робота в България, но годишният ръст в автоматизацията е 23% и това се отразява добре на производството.

Експертът е на мнение, че за разлика от много други сектори пандемията се отрази благоприятно на автоматизацията.

Инж. Гилищаров коментира наблюденията си, че компаниите взимат решения доста по-бързо от преди, а причината според него е в това, че всяка компания се опитва да намали риска от липса на работна ръка.

Той прогнозира, че при отлива на хора с необходимите познания на пазара се прибягва до решения, които предлагат автоматизацията и роботизацията.

Гостът съветва да се насърчава българската индустрия и даде за пример румънската компания Dacia, край която има хиляда местни компании доставчици за автомобилната промишленост. Подобен е примерът с автомобилостроенето на югозападната ни съседка Северна Македония.

Какви са възможностите на индустриалната технологизация? Какъв е преходът към високо технологично производство?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
България може да бъде 100% Инвеститор на самата себе си, с нула външни инвестиции, и да се нареди в челната десетка на най-роботизираните нации в света, в рамките на десетина години, ако въведе технологията "Вертикална Ферма" - https://vertikalna-ferma.alle.bgАко от ГЕРБ ме бяха послушали, сега щяха да имат 160 депутата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още