IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО е вън от Афганистан: Войските напускат, войната остава

Това e най-дългата и най-кървавата операция на партньорите от алианса, но политическото бъдеще на страната остава неясно

22:25 | 15.04.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пешеходци със защитна маска по улиците на Кабул, Афганистан, в неделя, 12 юли 2020 г. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Пешеходци със защитна маска по улиците на Кабул, Афганистан, в неделя, 12 юли 2020 г. Снимка: Bloomberg LP

През май започва изтеглянето на западните войски от Афганистан - след двадесет години мисия. По-рано днес решение и за българското оттегляне бе взето от кабинета в оставка. Запознати със ситуацията казват, че страната остава в хаос и това вероятно ще е начало на кървава гражданска война, пише в анализ за Deutsche Welle Барбара Везел.

„Това не е краят, това е началото на нова глава", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след решението за изтегляне на западните войски от Афганистан. Това решение не беше лесно, каза Столтенберг, но е време афганистанците сами да изградят траен мир.

Оттеглянето трябва да започне на 1 май и да приключи след няколко месеца. Така двадесетгодишната мисия, която все още включва войници и персонал на 36 членове на НАТО и страни партньори, ще приключи. През двете десетилетия в Афганистан бяха убити около 3 500 войници от Алианса и около 20 000 бяха ранени.

"Никога няма да забравим солидарността на НАТО", каза американският външен министър Антъни Блинкен.

Докато Блинкен обещава дипломатическа подкрепа на афганистанците, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин добавя, че САЩ ще продължат да подкрепят части от афганистанската армия и военновъздушните сили, като им плащат заплатите. Без това, каза Остин, армията там ще рухне бързо.

В момента в Афганистан има още около 2 500 американски войници. Под техен надзор и защита (американците контролират небето над Афганистан) и останалите 7 000 членове на международните войски ще се изтеглят. Това ще бъде канско логистично усилие, защото всички оръжия и цивилно оборудване трябва да бъдат изведени.

В момента в страната са представени военните сили на 36 държави, страни от НАТО и съюзници. Алиансът плати висока цена през последните 20 години, припомни генералният секретар на НАТО. Около 3500 войници на алианса загинаха в операцията, а над 20 000 бяха ранени. "Никога няма да забравим солидарността на НАТО", обеща държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Но сега партньорите ще започнат съвместното оттегляне. „След години, в които казахме, че трябва да напуснем в даден момент“, сега настъпи моментът, каза външният министър на САЩ. Той смятал, че неограничен ангажимент в Афганистан не е в интерес нито на САЩ, нито на партньорите от НАТО. „Трябва да адаптираме нашите стратегии към предизвикателствата на 2021 г.“. В същото време Блинкен обеща, че САЩ ще продължат да подкрепят Афганистан и да помагат за осигуряването на социалния прогрес - макар и по дипломатически канал.

И германците се връщат вкъщи

1 000 германски войници също се прибират у дома. Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви след решението на Америка за оттегляне: „Заедно отидохме на мисия, заедно си тръгваме“.

750 британски войници също напускат, което спира обучението на афганистанската армия, което те провеждаха.

"Разбира се, тази ужасна война един ден трябва да приключи", коментира генерал-майор Чарли Хърбърт, бивш съветник на НАТО в Афганистан. „Но напускането на афганистанските партньори по този начин е все едно да предадем афганистанската армия, с която сме се жертвали заедно толкова години.“

Саймън Дигинс, бивш британски военен аташе в Кабул, изрече още по-остри думи. Той каза, че безусловното оттегляне "дава зелена светлина на талибаните да поемат властта".

Говорител на талибаните написа в Туитър, че очаква зачитане на споразумението от Доха, с което бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви оттеглянето на войските си до 1 май. В противен случай може да има "проблеми", заплашиха талибаните. Ислямистката организация обяви, че няма да участва в никакви преговори - дори в мирната конференция в Истанбул следващата седмица - докато и последният чуждестранен войник не напусне страната.

Земя, оставена на талибаните?

Преди конференцията Вашингтон подкрепи създаването на преходно правителство в Кабул, което да включва представители на талибаните. Това би означавало напускането на президента Ашраф Гани. Но засега става дума само за теории, защото никой не знае как ще се развие ситуацията през следващите месеци.

През първите три месеца на тази година ООН отбеляза, че в Афганистан са убити 573 цивилни и над 1 200 са ранени.

"Бързото безусловно оттегляне лишава афганистанското правителство от лост за преговори за справедливо мирно решение в Истанбул," каза Мартин Рахими от Американско-афганистанския съвет за мир. "Съществува риск страната да се дестабилизира, да се увеличи вероятността от гражданска война и риск от завръщането на терористични групировки, които застрашават местния, регионалния и глобалния мир."

Други наблюдатели също са песимисти. „Това не е краят на войната, това е просто краят на нейната пряка американска фаза", пише Елиът Коен, професор от университета "Джонс Хопкинс".

В списание Atlantic той заявява, че напускането на чуждестранните войски ще даде възможност на "бруталните фундаменталисти" от редиците на талибаните да продължат да измъчват и убиват и ще обезсили напредъка в образованието на жените и секуларизма. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto2
преди 3 години
Янките се настаниха в Съветските бази и си мислиха, че ще го забръснат голям в Афганистан. Избиха маса ти невинно население, Побутваха Арабската пролет да стане кървава. Мятаха мирни ракети в Либия, Сирия,Ирак и къде ли още не. И благодарение на това напълниха Европа с бежанци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Според мен не е точно така. Например турските мюсулмани идват в Европа и ни поробват много преди да съществува НАТО. От тогава винаги са идвали или е имало опасност насам да дойдат афагнистанци, турци, иранци, иракчани и т.н. НАТО е в Близкия Изток за да предотврати да дойдат много от тях, организирани и въоръжени. За съжеление има българи днес които не знаят българската история и са се ислямизирали. Не знам дали забелязваш но тук някои от тях възхваляват ислямски лидери и желаят разруха и разпад на християнските държави от НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
deaf
преди 3 години
Откъде знаеш,че са загубили войната? Никой не може да предвиди какво ще се случи в Афганистан след 11 септември,когато вече ще са се изтеглили всички войски. Може правителството в Кабул да оцелее и да отблъсне талибаните. По-скоро бъдещето на самите талибани е мрачно. Щото по тяхна традиция,когато нямат външен враг,талибаните се разделят и се хващат за гушите по между си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
deaf
преди 3 години
Афганистанците нахлуха в Европа,когато МЕРКЕЛ отвори границите и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
otgorata
преди 3 години
САЩ и НАТО загубиха войната в Афганистан. Това е факт. И си отиват победени. И ние с тях - нали барабар Петко с мъжете...Само след година зеленото знаме ще се вее над Кабул. Англия загуби войната в Афганистан, бившия СССР - също. Сега бе ред и на нашите евроатлантически ментори. Вторият виетнам за САЩ в рамките на 50 години. Лошо.Въпросът е какво ще става от тук-нататък. Не ми се мисли дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Achtung
преди 3 години
Афганистанците взеха да идват насам след като НАТО отиде там, нека следваме времевата линия на събитията ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
korn
преди 3 години
Респект за тези 3500 дали живота си да трепат и разчистват ислямски фанатаци, за да може ние тук да си чатим из нета на спокойствие. В Европа дойдоха 1 милион алах акбаровци и настана паника. Представям си какво им е било на войниците там, в сърцета на исляма заобградени от 30 милиона въоръжени ислямисти всеки ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още