IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът има три възможности да отговори на Путин заради напрежението с Украйна

Западните лидери трябва да са подготвени за всякакви сценарии, защото последиците от тези събития могат да са катастрофални за Европа и света

14:30 | 16.04.21 г. 51
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Докато руските войски се събират близо до източната граница на Украйна, международната общност си задава важен въпрос: ще започне ли Русия нова офанзива в Украйна?

Според някои политически анализатори и експерти Русия се опитва да предизвика отговор от новата администрация на САЩ, като притиска Украйна.

Русия вече понесе тежки загуби от продължаващия конфликт в Донбас, където са загинали 14 хил. украински и руски войници и цивилни. Анексирането на Крим също не мина по план. През последните седем години Русия похарчи милиарди в опит да интегрира полуострова.

По-просто казано, разходите за започване на нова офанзива в Донбас биха били твърде високи за президента на Русия Владимир Путин. Загубата на животи също би била тежка.

Други учени и специалисти обаче твърдят, че е възможно ново руско нашествие. След разпадането на Съветския съюз Русия непрекъснато се опитва да задържи съседите си в сферата на своето влияние.

Западът е ставал свидетел на такива действия поне два пъти. Първият път – през 2008 г., Русия започна война срещу Грузия по време на летните олимпийски игри в Пекин. След това, през 2014 г., Русия незаконно анексира Крим и нахлу в украинската област Донбас след приключването на зимните олимпийски игри в Сочи.

И в двата случая малцина прогнозираха, че Русия ще атакува съседите си, но все пак това се случи. Западът беше зле подготвен и резултатите бяха опустошителни за Грузия и Украйна.

Според експерти усилията за възстановяване на конфликтните региони в Грузия и Украйна се оценяват на съответно 3 млрд. евро и 10 млрд. евро. Отделно са загубените животи във войните.

Предвид несигурността с това, което предстои, западните политици трябва да бъдат подготвени да действат. Има три възможности за това как те могат да отговорят на струпването на руски войски близо до Украйна.

Три възможности за избор

Първо, НАТО можеше да проведе съвместни военни учения с украинските сили в близост до западната граница на Украйна. Западът също може да разположи военноморски кораби в Черно море. Тези действия ще покажат, че Западът е решен да защитава суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Нито Западът, нито Русия са склонни да започнат световна война за Украйна, което означава, че твърдият отговор ще покаже на Русия, че Западът е сериозен. Това вероятно ще деескалира напрежението близо до руско-украинската граница.

Втора и по-малко силна алтернатива би била Западът да въведе нови санкции срещу Руската федерация.

САЩ скоро наложиха санкции срещу Русия за отравянето на Алексей Навални, но Русия остана безнаказана заради намесата си в президентските избори през 2016 г. и последните кибератаки.

Ако САЩ и Европейският съюз наложат нови и по-големи санкции, те трябва да са насочени към собственици на руски бизнес и политици, близки до Путин. Прилагането на тези тежки санкции допълнително ще отслаби руската икономика и това вероятно ще доведе до отстъпление на руснаците.

Трети възможен вариант, който Западът може да следва, е продължителен диалог с украинските лидери.

През последните няколко седмици американски и европейски представители проведоха телефонни разговори с украински служители. По време на тези дискусии западните лидери потвърдиха ангажимента си към Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и украинският външен министър Дмитро Кулеба също се срещнаха, за да обсъдят напрежението край руско-украинската граница.

Тези взаимодействия демонстрират, че Западът е сериозен по отношение на отношенията си с Украйна и че ще подкрепи източноевропейската държава при нужда.

Западните политици също трябва да работят с руските си колеги, за да се опитат да разрешат ситуацията. Поддържането на отворен курс на диалог би показало, че Западът и Русия са готови да си сътрудничат по този важен въпрос.

Загадката на Путин

Като цяло много западни политици и държавни служители са озадачени от намеренията на Путин. Някои твърдят, че Русия се опитва да предизвика отговор от Запада. Други твърдят, че руснаците се готвят за поредната атака. Предвид тази несигурност нищо не бива да се изключва от сферата на възможностите и Западът трябва да бъде готов да отговори.

Ново нахлуване на Русия в Украйна би нарушило установената сигурност в Европа и западните лидери трябва да са готови за този потенциален сценарий. В противен случай, ако те не са подготвени, последиците от тези събития ще бъдат катастрофални за Европа и света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 0 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
Тия които сме живели тогава много добре знаем за каква 26-та става въпрос. Демагогия, кражба на интелектуална собственост и абсолютно незачитане на никакви чужди правила и норми. По това време на челно място по разпространение на пиратска продукция в целият свят. Спомняш ли си аферите на Унисон медия? Били сме 26-ти защото сме печелили от един куп престъпни дейности без да понасяме никакви последствия затова. ---------------------------------------------------------------------------ми кат те гледам ти явно си живял ама в някоя землянка, защото аз много добре го помня какво беше с пътища, с образование, здравеопазване и без пЛандемии с грипове (тва па абсурд) и сега какво е, че щях да си строша колата по калдаръмите на Драгоман при влизане в Евроггейския ви Съюз от Сръбия която не е там а има магистрали ОТ ДО че и война имаха .... мдаам те тва е реалността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Няма как да знаеш как се развива икономиката на Украйна, първо защото не четеш нищо, освен хибридни сайтчета и второ - защото не излизаш от родното си село / градче.Да не говорим пък, че и не си стъпвал там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 5
0pk
преди 2 години
Хахаха, кое им расте на украинците, освен мизерията бре? Те са по-зле от някои африкански държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, Украйна почна да расте икономически.Скоро и там заплатите ще са по-високи от калната дупка московия.Не,че това е голямо постижение...Украинците живяха толкова години под руския ботуш, много добре познават "възможностите", които идват с него...гледат съседна Полша, Балтийските държави, Румъния...и те искат като тях, и те искат да живеят добре. Няма вече нито една държава от бившите републики, която е в ЕС и е по-зле от кална рашка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
що бе , в украйна да не би да са докарали благоденствието ... от америка ...: )))... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Слабоум, майдана е живия пример за волята на хората да отхвърлят окупатора! Жалките ви напъни за опорочаването му са смешни.Как не разбрахте, че никъде вече не ви искат, бе??! То и за какво да ви искат, да си домъкнете мизерията ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
откачалnikov , майдана зелените човечета ли го организираха ... : )))...и финансираха ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
ти ли записваш доброволците ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Драги ми копеничета, назобени с глупости, гражданска война не е имало в Украйна! Навлязоха руски войници без отличителни знаци и наемници, които бяха представени като местни и като "опълчение". Откъде местните стругари и миньори опълченци взеха танкове и се научиха да ги карат - не се пита, не било удобно! В много градове пробваха тоя номер - някъде мина, другаде не! Никаква гражданска война нямаше, пуснаха зелените човечета "ихтамнети". А относно измишльотината, че забранили руския и българския - много евтини копейничета сте, никога не сте стъпвали там, обикновено не напускате и малкото си градче и дрънкате неща, които никога не сте виждали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 4
Hahoto2
преди 2 години
Зелев, не леж на таз кълка...Ние тука ставаме буферна зона. Я дълбоко се надявам, че само ще си дрънкат доспехите батковците и че горещите глави от двете страни, няма да направят някоя глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още