IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Pfizer: Ще заживеем нормалния си живот до края на есента

Ще стигнем до ендемична ситуация, която ще бъде напълно контролируема, казва Алберт Бурла

12:36 | 16.04.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Алберт Бурла говори по време на 48-ата годишна среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, през 2018 г. Снимка: EPA/GIAN EHRENZELLER</em></p>

Алберт Бурла говори по време на 48-ата годишна среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, през 2018 г. Снимка: EPA/GIAN EHRENZELLER

Постоянните блокади и новите вирусни мутации в момента правят пандемията на коронавируса ужас без край. Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на американската фармацевтична компания Pfizer, от друга страна, изпраща силен сигнал за доверие в интервю за Handelsblatt и три други европейски вестника: нормалният живот ще бъде отново възможен до края на есента.

Това показвал опитът от Израел, където е използвана ваксината, разработена от Biontech и Pfizer и голяма част от населението вече е ваксинирано. „Covid ще бъде като вид грип“, очаква Бурла. „Ще се ваксинираме и ще живеем нормално, доколкото е възможно“.

Възможно ли е Covid да стане постоянна пандемия? „Да. Но най-вероятният сценарий е, че ще стигнем до ендемична ситуация, която ще бъде напълно контролируема. Разполагаме с един от най-мощните инструменти, които бихме могли да разработим в медицината, а това е ваксина, която е 97 процента ефективна. Тя обхваща всички известни варианти.

Ваксината от Biontech и Pfizer е 97 процента ефективна и помага и срещу особено заразните варианти на вируса Sars-Cov-2, казва още шефът на Pfizer, роден в Гърция. Той е убеден, че ако има нови мутации, те могат да се преборят по-бързо, благодарение на mRNA технологията. Процедурата, която се използва за първи път, позволява разработването на ваксините да бъде по-бързо, отколкото в миналото: „Можем много бързо да изпреварим всеки вариант на вируса“.

„Технологията на иРНК може да бъде адаптирана много бързо, ако възникне мутация. При други технологии това отнема месеци. Имайки предвид това и знаейки, че можем да изпреварим всеки вариант много бързо, мисля, че ще бъде като грип. Ще се ваксинираме и ще живеем нормалния си живот“, казва Бурла.

През второто тримесечие Pfizer и Biontech ще доставят на ЕС 250 милиона дози, четири пъти повече, отколкото през първото, обещава Бурла. В Европа ваксината струва приблизително „колкото едно ядене".

В Африка, от друга страна, препаратът се продава на себестойност, за да се избегне каквато и да е финансова пречка за широката ваксинация. Според Бурла това е не само етично изискване, но и изискване на здравия разум: „В пандемията всеки е защитен само толкова, колкото и защитен и неговият съсед“.

Шефът на Pfizer не смята, че ЕС изостава във ваксинационен аспект от другите големи и сложни държави.

„Монументална задача е да се доставят и администрират дози на 447 милиона души, т.е. населението на ЕС в 27-те държави членки на ЕС. Не сме унищожили нито една доза, въпреки че трябва да я поддържаме на минус 70 градуса по Целзий“, казва още той.

Проблемът е, че не всички доставчици са успели да изпълнят обещаното. Това доведе до някои временни проблеми с кампанията за ваксинация. „Сега се надявам всички да увеличим значително производството. След няколко месеца броят на дозите вече няма да бъде проблем. Тогава съм оптимист, че светлината в края на тунела ще продължава да става по-ярка“, казва още Бурла.

На фона на проблемите с векторните ваксини и когато се появи възможност, Pfizer и Biontech са готови да доставят на Европа още стотици милиони дози ваксини срещу Covid, произведени в производствени мощности в Европа през 2022 и 2023 година, пояснява мениджърът.

„Нашата обширна производствена мрежа има капацитета да произведе повече от 3 млрд. дози ваксина до 2022 г. и сме готови да предоставим ваксини на страните по целия свят в продължаващата битка срещу това заболяване“, казва още Бурла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
алъш веришът няма да спира ... "пандемията" също ... : ))) ... простотията на хората направи некои люде милиардери за една нощ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
ооо дядя вова , фърви ли среброто на кюлчета ... ?! знам че си фен , твоят любимец мъск , ги е подкарал на поточна линия . чистак бърсак нови раптори е закарал и инсталира на поредния прототип , в понеделник тестове и сигурно най-късно другата седмица старт . нова ракета сглобяват вече в базата . рассияните строят една орбитална ракета за година , този свали маржа на 3 месеца ... направо ги скъса на спринт , дето вика Бащица (цензура) с 200 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Шефът на тия Pfizer: *****
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 12
zelka007
преди 2 години
така е ... основната цел е била да се прецакат всички андрешковци на територията на БГ да се ваксинират ... да бъдат унизени и задължени ... тази велика 1300 годишна циливилизация , дала на света познание и несметни богатства ... :))) ... и аз ги подозирам вече ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
male4ko
преди 2 години
Е да де, то това беше целта на грипчето - да се ваксинираме два пъти годишно, и да живеем 'нормално'..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още