IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталното евро започва да придобива форма

Промяната може да се окаже далеч не толкова стряскаща, колкото мнозина първоначално мислеха

09:26 | 02.05.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Обещаното дигитално евро започна да придобива форма тази седмица и сигналите, идващи от Франкфурт, могат да предложат известно облекчение за изнервените търговски банки, разтревожени, че са били оставени настрана.

Пандемията ускори отказа от физическите пари, на чието място заплашват да нахлуят криптовалути и стейбълкойни. На този фон обещанието от миналата година, че дигиталното евро ще е в обращение до няколко години, бе направено преди Европейската централна банка (ЕЦБ) да знае точно какво точно ще представлява то или как ще функционира, пише Майк Долан, редактор за финанси и пазари на Reuters News.

И докато всяка централна банка работи по някакво дигитално платежно средство с различен модел или система на функциониране, дебатът за дизайна се разпростря значително за последните 6 месеца – от дигитални токени до директни сметки към централната банка и всичко по средата.

За щастие отговорите от публичните консултации на ЕЦБ, публикувани по-рано през седмицата, стесниха до известна степен обсъжданите опции. Според допитването хората искат поверителност, но не и анонимност, както и запазване на поне някаква част от ролята на сегашната банкова система.

И макар това да е само едно проучване, обсипано с предупреждения от ЕЦБ, че не е представително , то може да даде някои насоки.

Респондентите поставят ударение върху нуждата от поверителност и сигурност, както и върху предпочитанието си дигиталното евро да съществува и офлайн – под формата на токен в в смартфона или в дигитален портфейл. По-важно, те изглежда искат то да съществува паралелно, а не да замества физическите пари и да действа заедно със сега съществуващата банкова система.

Това се отнася към едно от най-големите притеснения за банковата стабилност, хвърлящо сянка върху дигиталните пари. Мнозина се страхуват, че ако дигиталните пари са под формата на отворена депозитна сметка директно към централната банка, то ще има отлив от търговските банки, особено по време на криза.

Графика: Ройтерс

За да реши този въпрос, членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета предложи ограничаване на депозитите само за домакинства и до не повече от 3000 евро – като на практика се наказва притежаването на повече от тази сума, както и на сметки на компании или инвеститори, със силно негативни лихвени проценти

Ако и други проучвания установят такова предпочитане на офлайн токени, които да са „интегрирани в съществуващите банкови и платежни услуги“, както заключва ЕЦБ, то може би промяната ще се окаже далеч не толкова стряскаща, колкото мнозина първоначално мислеха.

За макроинвеститорите дизайнът ще е от решаващо значение за оценката на потенциалните валутни ефекти от евентуално неограничено притежание на дигитално евро или долари.

Също така ще се отрази и на това дали дигиталните валути на  централните банки ще се използват от паричните власти за управление на икономиката в бъдеще – инжектирайки пари директно в сметките на домакинствата по време на криза, например, или за налагане на данъци, отрицателни лихви и др.

„Това ще са хеликоптерните пари на бъдещето“, казва Цезар Перес Руис, главен инвестиционен директор на Pictet Wealth Management. „Вече не става въпрос само за стойността на парите, но е и въпрос за това какво са парите“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
:))) знам, даже бих казал че не знаят за какво говорят... но карай да върви. Като цяло в статията е само някви предположения и спекулации :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Очевидно говорят за нещо различно тук. Ако беше само банкова сметка щяха да кажат че са готови с него от миналия век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
всеки гастербайтер го ползва... вкарва 1000 хартиени евро в сметката, те стават цифрови за да минат по мрежата/ жицата, та като се прибере в каспичан отново тегли 1000 хартиени евро... Има го от десетилетия и се ползва от много хора.Нали не си мислиш че същите хартии пътуват по пощата от ...Германия например!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
статията е пълна с чисти глуупости и неточности... даже незнам кое първо да хвана.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Shadow1
преди 2 години
И кой го иска това дигитално евро? Ценното на независимите криптовалути е, че получаваш равни условия с всички останали играчи на пазара, а тези смешни дигитални централизирани валути се управляват от група хора някъде си, и тези хора задават условията им, и естествено тези условия се договарят с останалите участници на пазара - основно големите участници. Мнението на Дойче банк и Барклийс няма да е с еднаква тежест на моето нали? И пак става същата ситуация като сегашната но с ново име, еми не си правете труда, карайте си както си е сега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 2 години
"Пандемията ускори отказа от физическите пари"Точно обратното ще се случи - просто защото по-голямата част от хората не искат да се ваксинират. Физическите пари са начин за избягване на данъци и те блокират контрола на властта върху голяма част от икономиката...Както пандемията изгони стотици хиляди българи вън от големите градове, така и тя ще доводе до връщане на физическите пари т.е не само хартиените обратно както и използването на независими крипто-валути - останах приятно изненадан как можеше да платя с биткойн за нова кола у нас преди седмица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"Пандемията ускори отказа от физическите пари" Тая глупост кой я измисли? Няма такъв отказ. Това някакво собствено заключение на автора ли е??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
формата.. на джобата в който са поставени.Това е колосална идиотщина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още