IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев: Ще препоръчам забавяне на разхлабването на мерките

Координиращ орган на борбата с Covid-19 трябва да има, каза главният държавен здравен инспектор

11:12 | 18.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ще препоръчам забавяне на разхлабването на мерките, защото избързаме ли с това, неминуемо ще има отражение на заболеваемостта. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев, член на разформирования вече Национален оперативен щаб (НОЩ). 

Той и уточни, че ще препоръча предстоящата стъпка на отваряне на нощните заведения да не бъде предприета. 

"България се движи по ръба на бръснача и то доста успешно", коментира той и обясни, че високата смъртност е и заради лошия здравен статус на българите - инфаркти, инсулти, затлъстяване и т.н. 

Ангел Кунчев съобщи, че днес, 18 април, заболеваемостта вече е под 500 на 100 000, изчислено на седмична база.

Колективният имунитет е постижим през август, смята той.

Координиращ орган на борбата с Covid-19 трябва да съществува, защото епидемичният процес продължава и трябва да се вземат решения, смята още Кунчев.

Той обясни, че никой не го е питал дали да го включи в щаба, както и никой не го е уведомявал дали НОЩ да бъде закрит. "Като експерти ние си вършим работата, а политиците са тези, които трябва да решат кой в какъв формат и с какво участие трябва да действа".

По думите му работата на щаба е била да вижда нещата от всички страни и да преценява как да има баланс, за да може с най-малко поражения за икономиката да има и най-малко жертви от Covid-19.

"Проблемът с количествата ваксини е решим до две седмици, но другият проблем ще е с желаещите да се ваксинират, защото по това никога не сме били напред в класациите".

Според него е наложително да се разработи и да стартира кампания с точни и ясни послания, за да бъдат добре информирани гражданите за ползите от ваксините.

Той определи насочването на процеса на ваксинацията към общопрактикуващите лекари като най-правилния вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Ангел Кунчев: Ще препоръчам забавяне на разхлабването на мерките Тебе кой те пита бе **** !!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
""България се движи по ръба на бръснача и то доста успешно", коментира той и обясни, че високата смъртност е и заради лошия здравен статус на българите - инфаркти, инсулти, затлъстяване и т.н. "Верно ли бе ... нали преди две седмици всички мряха "яко" от ковид ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още